Svi urednici RT Vojvodine smenjeni sinoć i to telefonom

  • 18.05.2016

  • 09:43

  • Danas

  • 1 komentar

Svi urednici Radio-televizije Vojvodine su smenjeni, nezvanično saznaje list Danas. Urednicima je ova odluka saopštena sinoć telefonom.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je na svom Tviter nalogu naveo da se "U RT Vojvodine rešenja novinarima o raspoređivanju na nova radna mesta bukvalno uručuju na hodniku".

On je kasnije dodao da je, prema nezvaničnim infrmacijama, smenjeno sedam urednika, uglavnom iz informativnog programa.

Prethodno se Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine oglasio saopštenjem u kojem navodi da je na sednici konstatovao ostavku koju je podnela glavna i odgovorna urednica prvog programa televizije Marjana Jović.

Na mesto vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika prvog programa televizije Radio-televizije Vojvodine, imenovana je Nada Kalkan, diplomirana politikološkinja, dugogodišnja novinarka i urednica RTV-a.

Odmah nakon izbora na kojima je promenjena vlast u Vojvodini i umesto DS-a na vlast došla koalicija predviđena SNS-om počele su smene i otkazi na Radio televiziji Vojvodine. Prvo je UO RTV smenio programskog direktora RTV Slobodana Arežinu, koji je izjavio da je smena politički pritisak a nekoliko dana nakon toga ostavku na svoju funkciju dao je generalni direktor RTV Srđan Mihajlović, koji je u pisanoj izjavi naveo da je procenio da je "u interesu RTV-a" da se povuče sa tog mesta.


Javnosti su se obratili i novinari i urednici RTV, koji su u izrazili zabrinutost da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene u RTV-u mogle da naruše teško stečeni ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana.


U otvorenom pismu javnosti više od četrdeset novinara i urednika RTV-a poručili su da žele da sačuvaju atmosferu u kojoj će moći da nastave da rade oslobođeni političkih pritisaka. 


Programski savet Radio-televizije Vojvodine saopštio je u ponedeljak da je dosadašnji upravljački tim tog pokrajinskog javnog medijskog servisa radio dobro.

pošaljite komentar

1 komentar

  • PILIP

    Koliko sam ja shvatio Upravni odbor RTV Vojvodine izabran je 19.04.2016. godine, znači da je to bilo pre izbora kada je na vlasti bila DS sa parnerima (još je na vlasti). Nije mi jasno ko sada vrši politiške pritiske?