Kako su počeli

Čovek sa bezbroj ideja

Šveđanin Niklas Zenstrom jedan je od retkih Evropljana koji može da stane rame uz rame sa tvorcima tehnoloških divova koji su promenili svet u kome živimo, a koji kao po nekom pravilu dolaze sa američkog kontinenta. Osnovao je internet-servis Skype, pokrenuo veliki broj uspešnih projekata, a danas je najviše posvećen ulaganju u nove tehnološke projekte koji se nalaze izvan Silicijumske doline


Niklas Zenstrom svetsku pažnju je dobio nakon što je zajedno sa svojim partnerom Janusom Frisom osnovao dve planetarno poznate aplikacije, Skype i Kazaa, kao i internet-servise Rdio i Vdio. Kad su odlučili 2003. godine da osnuju Skype, svi su im govorili da odustanu. Kako je Zenstrom ispričao za jedne novine, obišli su 26 različitih potencijalnih investitora, tražeći 1,5 miliona evra. Bili su spremni i da se odreknu trećine kompanije, ali niko nije želeo da investira. Smatra da je najvažnije u životu da se čovek ne plaši neuspeha.
 
"Kad neki projekat propadne, treba reći sebi: Nešto sam naučio iz ovog iskustva, sledeći put ću uraditi bolje. Zatim treba zatvoriti taj projekat i krenuti dalje. Nema razočaranja", priča on.
Danas ima 48 godina, dve fakultetske diplome, iz inženjerske fizike i poslovne administracije, pokrenuo je više od deset uspešnih projekata, a trenutno je na čelu tehnološke kompanije Atomico koja se bavi investiranjem u brzorastuće tehnologije širom sveta. Nalazi se u prvih deset najbogatijih tehnoloških preduzetnika u Evropi, a bogatstvo mu se procenjuje na 1,3 milijarde dolara.


Uspeh za uspehom

Prvi posao dobio je 1991. godine u evropskoj telekomunikacionoj kompaniji Tele2. Direktno je u tom periodu radio na razvoju evropskog internet servis provajdera Business get2net, kao i portala everyday.com.

Kad je Danac Janus Fris došao da radi u kompaniji u kojoj je bio Zenstrom, vrlo brzo su je napustili i 2000. godine zajedno napravili aplikaciju Kazaa. Već 2003. Kazaa je postala apilikacija sa najvećim brojem download-a na svetu. Odlučuju da je prodaju američkoj kompaniji Sherman Networks.
Zenstrom odmah pokreće novi posao, osniva kompaniju Joltd, posvećenu razvoju softvera za mlade i tehnologija za optimizaciju na mreži. Osnovao je i Altnet, prvu mrežu za promociju, distribuciju i plaćanje digitalnih sadržaja.

Ipak Zenstromov, ali i Frisov najveći uspon bilo je kreiranje internet-servisa za komunikaciju Skype 2003. godine. Već dve godine kasnije, 2005, kompanija eBay kupila je Skype za 3,1 milijardu dolara, ali je Zenstrom ostao izvršni direktor sve do 2007. U tom periodu, Skype je postao vodeća aplikacija za internet-komunikaciju sa više od 309 miliona korisnika, pet godina nakon osnivanja. 

Kad je izašao iz Skype-a, Zenstrom osniva 2007. Joost, servis za distribuciju video-sadržaja, da bi 2009. bio deo investicionog konzorcijuma koji je otkupio Skype Technologies od eBay-a i ponovo se pridružio upravljačkom timu te kompanije. Microsoft je u 2011. kupio Skype, koji je ovog puta plaćen 8,5 milijardi dolara.


Nastavak teksta možete pročitati u petnaestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara