Šta se desilo sa fabrikom „Aha Mura Prvi maj“

Popucalo po šavovima

Slovenačka tekstilna kompanija „Aha Mura" pokušala je da stabilizuje poslovanje kupovinom fabrike u Pirotu i tako deo proizvodnje prenese u Srbiju, pre svega, zbog jeftinije radne snage. Uprkos tome firma je bankrotirala i povukla za sobom pirotsku fabriku koja je trenutno u veoma teškoj finansijskoj situaciji


Sve kritike da su subvencije od pet hiljada evra po radnom mestu, koje država daje stranim investitorima, pogrešna politika Vlade pokazuju se kao opravdane na primeru privatizacije pirotske tekstilne fabrike i nekadašnjeg čuvenog jugoslovenskog brenda „Prvi maj". Kad je pre dve godine poznata slovenačka firma „Aha Mura" kupila firmu u Pirotu, izgledalo je kao da je konačno sudbina domaće fabrike skrojena u ružičastim bojama nakon prethodne neuspele privatizacije (2007. godine) kada je ugovor raskinut sa kompanijom „Irva Nic Co" u vlasništvu biznismena Đorđija Nicovića. Ali, šta je zapravo pirotski „Prvi maj" dobio drugom privatizacijom?

Prava slika je u ciframa. Firma je od letos nelikvidna i ukupan iznos blokade u drugoj polovini oktobra (zaključno sa 21. 10. 2014) iznosio je oko 57 miliona dinara. Dani nelikvidnosti trajali su više od mesec dana, doduše sa prekidima od 12. juna ove godine do oktobra, što se može videti na sajtu Narodne banke Srbije.

Tako je i stala proizvodnja, a potom je isključena i struja zbog neplaćenih računa, štaviše dugovi za struju koje potražuje Elektrodistribucija iznose oko 150.000 evra, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Prilikom privatizacije, slovenačko-engleski lanac iz Murske Sobote dobio je ukupno 6,6 miliona evra subvencija iz budžeta Srbije. Nedavno, radnici su štrajkovali zbog veoma teške situacije u fabrici i neisplaćenih nekoliko plata, kao i zbog toga što porezi i doprinosi nisu uplaćivani već godinu dana. Zaposleni u toj industriji odeće uputili su nedavno i protestno pismo Vladi u kojem traže od države da preuzme vlasništvo nad tom fabrikom. Da su ispunjeni svi uslovi za raskid privatizacije sa slovenačkim vlasnicima, saglasni su sagovornici "Nove ekonomije" koji smatraju da bi to bilo jedino razumno rešenje. Svi finansijski problemi nastali su zapravo kad je „Aha Mura" iz Slovenije otišla u stečaj i kao matična firma povukla za sobom i pirotsku fabriku u neizvesnost.

Trikotaža zvana dugovanja

Zbog dugovanja za porez u Sloveniji „Aha Mura" je ove godine otišla u stečaj i tako su njihovi pogoni u Pirotu postali deo stečajne mase. Isto tako ni u Srbiji nisu plaćeni porezi i doprinosi već godinu dana, pa zbog toga i pirotskoj fabrici preti isti scenario. U međuvremenu, tražilo se rešenje na međudržavnom nivou i ministar privrede Željko Sertić sastao se sa slovenačkim ministrom ekonomije Jožefom Petrovičem u Ljubljani i usaglasili su se da je problem veoma složen i da će tražiti najbolje rešenje kako bi se nastavilo poslovanje te fabrike. Pre desetak dana, najavljeno je bilo da će biti formirana i radna grupa u kojoj će pored predstavnika ministarstva biti i članovi sindikata te kompanije i koja će raditi na pronalaženju najbezbolnije varijante.


Nastavak teksta možete pročitati u petnaestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara