Obećanja Vlade i ekonomski događaji koji su obeležili 2014. godinu

Šta je ispunjeno, a šta nije?

Jedna od najlošijih vesti u 2014. za domaću ekonomiju bilo je obustavljanje izgradnje Južnog toka, jedna od pozitivnih bili su pregovori sa MMF-om o aranžmanu iz predostrožnosti, u vrednosti od oko milijardu evra. Zatim, od značajnijih zakona usvojene su izmene Zakona o radu i Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju. Najavljeno je da će projekat gradnje jeftinih stanova da počne iduće godine, ali se u poslednje vreme izgradnja povoljnih kvadrata uopšte ne spominje. Dalje, citiramo ekonomska obećanja političara za 2014. godinu


Aleksandar Vučić, premijer Srbije:
"Imam samo jedno obećanje, da ćete već krajem 2014. videti i osetiti da možemo da živimo bolje, da smo napravili ozbiljne reforme, izdali lopove, kriminalce i tajkune i da smo branili i da ćemo braniti Srbiju uvek i na svakom mestu", rekao je Vučić obraćajući se građanima u Ripnju, pred lokalne izbore u beogradskoj opštini Voždovac. (Tanjug 5. decembar 2013)
Nedavno, mediji su preneli izjavu predsednika Vlade Srbije da će "2015. godina biti teška, iako nešto lakša od 2014, ali da će se prvi rezultati reformi videti tek 2016. godine”.  

Aleksandar Vučić:
"Stečena prava penzionera neće se umanjivati, bez obzira na to kakve reforme Vlada bude preduzela. Ali, u penzije ne dam da se dira. Kada bismo u ta prava dirali, ne bismo napravili problem samo penzionerima nego i državi", rekao je Vučić. (agencije 10. 3. 2014)
Ipak, polovinom septembra 2014. premijer je najavio ekonomske mere, među kojima su smanjenje penzija i plata u javnom sektoru. "Nikome nećemo dirati penziju do 25.000 dinara, a preko toga ići ćemo u progresivno smanjenje”, rekao je Vučić.

Dušan Vujović, ministar finansija:
"Do 15. oktobra biće objavljeno koja preduzeća u restrukturiranju opstaju, a koja ne. Dajemo im šansu, ne zato što mislimo da će pronaći toplu vodu do oktobra, nego zato što nikome ne želimo da oduzmemo poslednju šansu”. Tadašnji ministar privrede o sudbini preduzeća u restrukturiranju. (Fonet, 3. 7. 2014. godine)
U oktobru 2014. novi ministar privrede Željko Sertić je izjavio: "Bojim se da postoji malo ozbiljnih ponuda za kupovinu firmi u restrukturiranju, uprkos velikom broju pisama o zainteresovanosti”. (Tanjug 1. 10. 2014)

Aleksanadr Vučić:
"U naredna dva dana će biti smenjeno više od pet direktora javnih preduzeća i najmanje 300 direktora u Elektroprivredi Srbije (EPS). (agencije, 26. 7. 2014)
Vlada Srbije je (28. 7. 2014) razrešila sedam direktora javnih preduzeća Železnica Srbije, Aerodroma Beograd, Diposa, Državne lutrije Srbije, Dunav osiguranja, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Agencije za bezbednost saobraćaja. To dato obećanje je ispunjeno. Međutim, EPS i dalje ima previše direktora. Najavljeno je, takođe, da će do kraja avgusta 2014. biti promenjeno 70 odsto direktora u javnim preduzećima i najavljena je profesionalizacija u javnim preduzećima, što se do danasnije  desilo.

Dušan Vujović, ministar finansija:
"Odmah posle toga (postizanja dogovora o aranžmanu s MMF) krećemo sa ubrzanim završavanjem budžeta koji treba po planu da bude već 1. decembra u Skupštini, da ostavimo svima dve nedelje da razgovaraju o budžetu”. Ministar privrede o predlogu budžeta za narednu godinu. (Tanjug, 13. 11. 2014. godine)
Predlog budžeta nije stigao do tada, ali je 13. decembra ministarka državne uprave i lokalne smaouprave Kori Udovički najavila da se priprema budžet za 2015. koji će biti nešto do sada neviđeno.


Nastavak teksta možete pročitati u sedamnaestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara