Dragan Pantović, vlasnik firme AkvaPan inženjering iz Čačka

Država ne plaća obaveze u roku

Velike poslove uglavnom dobijamo na tenderima. Naše obaveze koje imamo kao dobavljači ispunjavamo, a to je da jasno i precizno definišemo uslove, kao i da položimo bankarske garancije. Međutim, država često kasni sa plaćanjem, bez obzira na to što postoji Zakon o rokovima izmirenja obavezaKako su uspeli da posluju uspešno u nepovoljnim privrednim uslovima u vreme krize, ko su njihovi najveći kupci i da li im plaćaju na vreme, razgovarali smo sa Draganom Pantovićem, vlasnikom firme AkvaPan inženjering iz Čačka, koja postoji već 23 godine. Firma se bavi proizvodnjom cevi za vodovodne sisteme, gas, kanalizaciju, zaštitu kablova, kao i za plastenike.

Nova ekonomija: Kako izgleda poslovati sa državom – da li je to veća privilegija, jer je veliki kupac, ili problem jer nema novca?

Dragan Pantović: Preduzeće se u početku svog razvoja bavilo trgovinom, kasnije smo uvideli da postoji prostor na tržištu za proizvodnju cevi i tako smo krenuli sa proizvodnjom. Firma se bavi proizvodnjom cevi od polietilena i polivinilhlorida (PVC-a) i današnji nivo proizvodnje se može proceniti na oko 3.000 tona godišnje. Sirovine za proizvodnju uvozimo isključivo iz evropskih zemalja. Svesni smo da je uređena infrastruktura (voda i kanalizacija) jedan od osnovnih preduslova za ulazak u Evropsku uniju, pa smo iz tog razloga sigurni da se kao firma strateški nalazimo na pravom putu. Radimo sa državom, odnosno naši veliki kupci su opštine i javna preduzeća. Zbog toga veliki problem za naše poslovanje predstavlja to što u budžetu nema dovoljno novca za ulaganja u takve projekte.

NE: Koliko imate zaposlenih, planirate li nova zapošljavanja?
D. Pantović: Firma zapošljava trenutno 70 radnika i nastojimo da nastavimo da investiramo i stručno usavršavamo zaposlene i da otvaramo nova radna mesta. Smatram da je država radila na tome kako da stimuliše domaće firme da zapošljavaju nove radnike, ali pokazalo se ipak da je nedovoljno urađeno. Bolna je činjenica da su najveća izdvajanja države (subvencije) namenjena stimulisanju stranih investitora, dok su subvencije u domaćoj privredi simbolične. Što se tiče naše proizvodnje, dodao bih još da se polietilenske vodovodne cevi proizvode od polietilena visoke gustine i koriste se za izgradnju vodovodnih sistema. Polietilenske cevi su namenjene za javno, privatno i industrijsko vodosnabdevanje, izgradnju ukopanih i nadzemnih cevovoda, kao i instalaciju unutar zgrada i van njih. Za javno vodosnabdevanje, cevi su definisane projektima koji imaju vodoprivrednu saglasnost, dok za privatno i industrijsko vodosnabdevanje ne postoje ograničenja u pogledu upotrebe određenog pritiska.Nastavak teksta možete pročitati u osamnaestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Miladin

    Drzava ne placa obaveze, a Pantovic otima i unistava tudju svojinu da bi se obogatio. Sto se kaze - i po mrtvima bi gazio da moze. Bedan je, stvarno bedan... sto vise ima i otima - sve je bedniji.