Dizajn noviteti

Vitamin C

Vitamin C (natrij-askorbat) je, apsolutno, neophodan u održavanju života u svim živim organizmima i kad organizam nije u stanju sam da ga  proizvede, mora se unositi kroz hranu ili u obliku dodatka prehrani - što je slučaj kod ljudi.


Bez C vitamina nema izgradnje nijedne ćelije, nema popravljanja krvnih sudova, nema izlečenja, nema preventive i ako ga ne uzimamo dovoljno preko hrane (sirovo voće i povrće) moramo ga uzimati kao dodatak prehrani.”Mysqueeze” – Roland Kreiter, 2009.


”Mysqueeze” je cediljka za limun koju direktno držite u ruci, i uz malo veštine u isto vreme možete koristiti njene obe strane.

Napravljena je od nerđajućeg čelika, u obliku torpeda i  pogodna je ukoliko vam treba samo par kapi limuna koje možete cediti direktno iznad hrane.

Ova cediljka je naslednica ikone među cedijkama, Starkove ”Juice Salif” koja je 20 godina najprodavaniji Alessijev prozvod, a ujedno i najkontroverzniji i najkritikovaniji objekat ikad napravljen.

”Juice Salif” – Philippe Starck, 1990.


Stara legenda kaže da je ova cediljka nastala kao crtež na poleđini salvete, dok je Stark jeo lignje i preko njih cedio limun.

”Juice Salif” izgleda više kao vanzemaljac nego kao kuhinjski ”aparat”, vanzemaljac koji je godinama izazivao polemike o funkciji i značenju dizajna kao i večito pitanje  - da li forma uvek treba da prati i funkciju?Nastavak teksta možete pročitati u osamnaestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara