Nada Savić, Fakultet dramskih umetnosti

Prohodala na Festu, nagrađena na Festu

Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu Fest  nagradu za najbolju žensku ulogu u nacionalnoj selekciji dobila je Sonja Kovačević za ulogu u filmu „Tmina". Reč je o diplomskom radu studenata Fakulteta dramskih umetnosti u kome je ulogu producenta imala Nada Savić, studentkinja četvrte godine filmske i televizijske produkcije na ovom fakultetuOduvek je znala da će studirati nešto u vezi sa filmom. Kako kaže, prohodala je na Festu jer dolazi iz „filmske" porodice – tata joj je bivši filmski amater, mama bivša novinarka, sada scenaristkinja u Holivudu. Kako bi bila sigurna da je talentovana i da je bavljenje filmom za nju, tokom srednje škole krenula je na pripreme za fakultet u Centru za vizuelne komunikacije – Kvadrat. „To je škola za pripremu pre svega za režiju. Zanimljivo je što prođeš sve programe, pa budeš snimatelj, reditelj, producent. Možeš da prođeš sva zanimanja. Od početka sam htela produkciju, ali tata mi je, znajući da je reč o riskantnom poslu, savetovao da možda treba nečim drugim da se bavim. Kada sam krenula u Kvadrat, dogovorili smo se da ako oni kažu da sam za produkciju, onda je i upisujem, u suprotnom, zaboravljam na to i upisujem bilo šta drugo. Odgovor je išao u moju korist."

Nakon dve godine priprema u Kvadratu, Nada je aplicirala na studije filmske i televizijske produkcije na FDU. Međutim, nije upisala „iz prve".

„Otišla sam na prijemni ispit u junskom roku sa ubeđenjem da sve znam i da sam ja rođena za ovaj fakultet. Prijemni traje nedelju dana i sastoji se iz nekoliko delova. Prvi deo je test opšte kulture sa nekim aktuelnostima iz sveta filma, nagradama, ali i sa pitanjima iz određene literature. Nisam se baš pripremila za taj deo i pala sam na prijemnom ispitu za jedan bod. Taj pad mi je bio jak udarac, koji me je spustio na zemlju. Nije mi padalo na pamet nikada da radim bilo šta drugo osim produkije. Otišla sam da pogledam test i jedan od članova komisije mi je rekao da će se drugi upisni rok održati u septembru i da dođem tada. Tokom leta sam slomila nogu i dva meseca provela učeći. U junskom roku je primljeno osmoro kandidata, ostala su četiri slobodna mesta, od kojih je jedno bilo budžetsko. U septembru je pripalo meni. Sada, iz ove perspektive, smatram da je smer koji sam odabrala najbolji. Osposobljava te da radiš sve poslove na filmu, a ti si taj koji donosi posao. Ako hoću da glumim ili režiram, mogu sama sebi da dodelim ulogu, bilo glumačku, bilo rediteljsku."

Tokom dosadašnjih studija učestvovala je na nekoliko domaćih i regionalnih festivala, ali je učešće i nagrada na Festu najveće priznanje do sada. Na prošlogodišnjem Festivalu srpskog filma fantastike, film „Tmina" im je doneo nagradu „Koskar" za najbolji film.


Fest je san


„U drugoj godini klasa produkcije ima zadatak da realizuje svoj projekat, kratki film. Meni je zapala nezahvalna uloga reditelja i režirala sam film Grupna terapija. Na tom snimanju mi je asistent bio Luka Bursać, tada student četvrte godine. On je te godine radio svoj diplomski film i zvao me je da ja sada njemu budem asistent. Tako je počela saradnja na filmu Tmina. Rad na filmu je trajao 21 dan u roku od četiri meseca. Pravili smo pauze uglavnom zbog finansija. Na kraju smo dobili dugometražni studentski film koji je u rangu filmova koje rade profesionalci.Nastavak teksta možete pročitati u devetnaestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara