Ima li promena na tržištu

Cene pale, potražnja se drži

Cene stanova su pale u poslednjih nekoliko godina u proseku za oko 20 odsto. Iako se često daju ocene da su cene sada realne, tačno je da su niže nego što su bile, ali cene stanova u novogradnji i dalje su nerealno visoke. Na tržištu nekretnina uglavnom se prodaju stanovi u novogradnji koji imaju kompletnu dokumentaciju, koji su uknjiženi i imaju upotrebnu dozvoluAko bi postojala neka sprava koja bi beležila nagle promene na tržištu nekretnina, ne bi upisala neke oscilacije u trgovini kvadratima od početka ove godine za razliku od prethodnog perioda, kad su cene padale. U poslednjih nekoliko godina cene su smanjene u proseku za 20 odsto, dok je na nekim lokacijama taj procenat i veći. Stručnjaci ocenjuju da se sada tržište stabilizovalo i da cene ne rastu, niti padaju. Iako se u poslednje vreme mogu čuti ocene od trgovaca nekretninama kako su cene sada realne, tačno je da su niže nego prethodnih godina, ali cene stanova novogradnje u Beogradu i dalje su nerealno visoke. Štaviše, cene stanova novogradnje u Srbiji veće su za 5,8 odsto u 2014. godini nego u 2013, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Kad se uzme u obzir promena kursa evra u tom periodu, cene u novogradnji porasle su za dva odsto u prošloj godini u odnosu na 2013. Prema strukturi cena, posmatrano u evrima, najviše su porasli ostali troškovi (7,9 odsto), zatim cena građevinskog zemljišta (4,9 odsto), dok je cena građenja opala (0,2 odsto), navodi se u saopštenju Zavoda.

Isto tako, saopšteno je da je najveća prosečna cena stanova novogradnje prošle godine ugovorena u Beogradu i iznosila je 172.568 dinara po kvadratu, što je za 4,9 odsto više nego u 2013. godini. Posmatrano u evrima, prosečna cena u Beogradu u tom periodu porasla je za 1,2 odsto, dok je prosečna površina prodatih stanova novogradnje u Srbiji prošle godine iznosila 53 kvadrata. U drugim gradovima, prosečna površina prodatih stanova kreće se od 34 kvadrata u Vrnjačkoj Banji do 69 kvadrata u Pančevu, saopštio je Zavod za statistiku. Pouzdanih podataka o broju prodatih stanova nema, ali u Zavodu postoje podaci o broju završenih stanova u Srbiji. Tako je u periodu od 2011. do 2013. godine u Srbiji završeno 13.505 stanova, od toga više od pola u Beogradu (odnosno u Beogradskom regionu, 7.596 stanova).


Slaba potražnja stanova u izgradnji


Trgovci nekretninama ocenjuju da je trenutno tržište stabilno, tako kaže i Sanja Lučković, direktorka agencije "House nekretnine" iz Novog Sada. „Tržište je u poslednje vreme ustaljeno, bez većih promena. Ono što je najzanimljivije na tržištu jesu useljivi stanovi, koji se najviše traže, dok slabije ima potražnje za stanovima u izgradnji", kaže ona. Prema njenom zapažanju, sad je trend da se kupuju stanovi onog trenutka kad se završe, jer kupci nemaju poverenja da kupuju nekretnine u izgradnji, bez obzira na to što postoji dosta renomiranih investitora koji grade. Zbog lošeg iskustva ranijih godina, kad je jedan stan prodavan i po nekoliko puta, ljudi danas izbegavaju da kupuju stanove u zgradi čija se izgradnja još ne nazire.

Agenti za nekretnine kažu da se posle dužeg vremena tržište stabilizovalo, mada je i dalje vrlo loša ponuda. Cene su realne, ali u oglasima stanovi su ponuđeni u proseku sa nešto višim cenama, mada se u konačnim dogovorima cena smanjuje za 10 odsto, ukazuju oni. U odnosu na 2008. godinu, cene nekretnina su pale i do 30 odsto.Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara