Borba Kine i Amerike za prevlast u Aziji

Reciklaža dolarskih rezervi

Azijska banka za infrastrukturne investicije pod kontrolom Kine biće konkurencija Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci i izazov Americi i Japanu oko dominacije na Dalekom istokuPoslednjih meseci imamo priliku da prisustvujemo stvaranju promena u međunarodnom finansijskom poretku uspostavljenom još 1944. godine u američkom letovalištu Breton Vuds, kada su osnovani Međunarodni monetarni fond i Međunarodna banka za obnovu i razvoj, kasnije nazvana Svetska banka, kako bi se podstakla obnova pre svega Evrope nakon Drugog svetskog rata. Ove institucije i ceo međunarodni finansijski sistem bili su zasnovani na preovlađujućem uticaju SAD, koji se pre svega ogledao kroz dolar kao rezervnu svetsku valutu.

Od tada se mnogo šta promenilo, a pre svega položaj mnogoljudnih nerazvijenih zemalja predvođenih Kinom, koja je krajem prošle godine, prema objavi MMF-a, postala najveća svetska ekonomija, pretekavši SAD. Ovaj rast ekonomske moći nije pratio i rast uticaja u međunarodnim finansijskim institucijama, posebno u MMF-u, gde još od 2010. godine Kongres SAD koči reforme i dodeljivanje više glasačkih prava zemljama u razvoju poput Kine, Indije i Brazila. Prema sadašnjim kvotama, Francuska se tretira kao veća ekonomska sila od Kine, a Belgija od Brazila.

Prvo je stigao dogovor tzv. zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) koje su formirale Novu razvojnu banku. Ona će raspolagati sa 100 milijardi dolara za ulaganja u razvojne i infrastrukturne projekte, postajući direktna konkurencija Svetskoj banci i ujedno ukazujući na nezadovoljstvo upravljanjem ovom institucijom. Ova banka bi trebalo da počne sa radom do kraja ove godine, a nedavno je na njeno čelo postavljen indijski bankar K. V. Kamat, mada je sedište banke u Šangaju. U stručnim krugovima se smatra da će Kina u ovoj banci imati glavnu reč, zbog finansijske i ekonomske dominacije u ovoj grupi zemalja.


Četiri razvojne banke


Ako i ima dileme da li će Kina kontrolisati Novu razvojnu banku BRIKS-a, sa Azijskom bankom za infrastrukturne investicije (AIIB) te dileme nema. AIIB je osnovala 2014. godine Kina, koja će biti i najveći pojedinačni akcionar. Predviđen je osnivački kapital od 50 milijardi dolara, koji će kasnije biti povećan na 100 milijardi. Ova banka sa sedištem u Pekingu će finansirati infrastrukturne investicije na Dalekom istoku, kao što su putevi, železnica, aerodromi i sve ostalo preko potrebno nerazvijenim azijskim zemljama.

U ovom regionu će tako postojati čak četiri razvojne banke. Osim Svetske banke koja je pod uticajem SAD i Azijske razvojne banke, u kojoj glavnu reč vodi Japan, pojavljuju se i BRIKS razvojna banka i AIIB. Dok prilikom osnivanja razvojne banke BRIKS nije bilo značajnijih protivljenja od strane Amerike, prilikom osnivanja AIIB Amerikanci su aktivno lobirali kod svojih saveznika da se ne učlane.Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetprvom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara