Achille Castiglioni (Akile Kastiljoni) 1918-2002

Toio lampa (1962)

Među mnogim značajnim objektima italijanskog dizajna sredine prošlog veka, Toio lampa Akile Kastiljonija ima nesumnjivo primarnu ulogu.


Akile je bio jedan od trojice braće Kastiljoni. Iako najpoznatiji, blisko je sarađivao sa ostalom dvojicom, pogotovo sa starijim, Pjerom. Zajedno su radili na istim projektima, ravnopravno, jedan od njih je i Toio lampa.

Toio lampa je napravljena 1962. godine, filozofija nastanka lampe je pozajmljena iz dadaističkog koncepta – napraviti industrijski proizvod počevši od pronađenih, postojećih predmeta iz okoline kao glavnih elemenata dizajna. Ovaj pristup dizajnu je ujedno i bio način da se Akile Kastiljoni odredi u odnosu na izuzetno moderan izgled italijanskog dizajna toga vremena.

Njegove ”ogoljene” forme bez ijednog suvišnog detalja predstavljaju filozofiju koju je sprovodio kroz ceo svoj rad. Njegov portret sa jednim zatvorenim okom je ujedno i njegov stav kako posmatrati stvari oko sebe -  svedeno i uprošćeno, razvivši industrijski i funkcionalan pristup koji je svoje korene imao u italijanskom Pokretu racionalista.Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetprvom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara