Kolumna Mihaila Crnobrnje

Da li je sva snaga upotrebljena

Nedavno je izašao novi "Izveštaj o svetskoj konkurentnosti”, koji godišnje, otprilike u ovo vreme, objavljuje Svetski ekonomski forum. Listajući rezultate najnovijeg izveštaja, pade mi na pamet koliko je reč "konkurentnost” mnogo u upotrebi kod nas u poslednjih 15 godina, otkako sam se vratio u zemlju. Nažalost, česta upotreba tog pojma nije dovela do bitnijeg pomeranja nabolje na listi 140 zemalja koje se posmatraju i analiziraju. Naprotiv, situacija se čak pogoršala! Sećam se, dok smo još bili Srbija i Crna Gora, zauzimali smo 85. ili 86. mesto. U najnovijem izveštaju smo na 94. mestu, a Crna Gora na 70. 


Indeks globalne konkurentnosti je zbirni rezultat merenja velikog broja indikatora, svrstanih u dvanaest oblasti, počev od javnih i privatnih institucija do indeksa inovativnosti. Tako, na primer, javne i privatne institucije se mere kroz 26 indikatora, a inovativnost kroz sedam.

Posmatrajući zbirno sve indikatore koji se uzimaju u obzir za kompozitni indeks konkurentnosti, može se reći da je to gotovo cela privreda i veliki deo vanprivrede, uključiv zdravstvo i obrazovanje. Drugim rečima, gotovo da nema aktivnosti u kojoj preduzimanje nekih mera i sprovođenje neke politike neće dovesti do poboljšanja ili pogoršanja svodnog indeksa, a time i pozicije na svetskom tržištu. A nama je pozicija na svetskom tržištu veoma važna, jer smo kao mala zemlja upućeni na izvoz kao značajan generator našeg razvoja. Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetpetom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.