Zvonko Varga, “Škola fudbala”

Ljudi vole da vide uspeh

U Beogradu postoji 90 škola fudbala i niko njima ne rukovodi, nema programa, nisu povezane. Danas svako može da osnuje fudbalsku školu. Uskoro bi trebalo, prema zahtevu UEFA. da škole posluju u okviru Fudbalskog saveza. I jedva čekam da se rad fudbalskih škola reguliše pravilima, kaže VargaU školi fudbala, dok jedni klinci dolaze na trening, drugi da se upišu, treći su se već rastračali u balonu "Foot” na Autokomandi, razgovarali smo sa Zvonkom Vargom. Oni koji prate fudbal znaju da su njegove boje "crno-bele” i da je najbolje utakmice odigrao 1985. i 1986. godine kad je i proglašen za najboljeg strelca Partizana sa 17 golova. Igrao je fudbal u periodu od 1976. do 1997. godine. U fudbalskoj karijeri igrajući za "Partizan” i belgijski "Lijež", odigrao je ukupno 678 utakmica (269 golova). Pored „crno-belih" bio je trener i OFK Beograd, FK Rad, FK Smederevo, Teleoptik, Lijež. Pre godinu dana osnovao je školu fudbala „Varga" kao porodičan biznis, u koji su uključeni njegova supruga i sin koji, takođe, profesionalno igra fudbal. U toku priče o njegovoj školi, finansijskim problemima dva najveća domaća kluba, lošoj igri reprezentacije, razigrani klinci upadaju sa nekim svojim pitanjima za trenera. Sportski ležerno odgovara na sva pitanja.

Nova ekonomija: Mladi fudbaleri su ove godine postali prvaci sveta, a nacionalni tim toliko loše igra da se već 15 godina reprezentacija nije izborila da učestvuje na evropskom prvenstvu. Zašto reprezentacija tako loše igra?
Zvonko Varga: Svaki trener diktira neku svoju igru. Recimo, kad je Radomir Antić vodio tim, fudbaleri su igrali napadački, dok je stil Siniše Mihajlovića „fajterski" jer takav je bio igrač pa je prenosio takvu igru i na tim. Opet, ima trenera koji vode igru više defanzivno. U suštini problem je jednostavan, imamo zaista dobre igrače, pa nije problem u igračima, nego u vezi selektor-igrači. Vidite ovako, posle svih poraza reprezentacije, treneri i selektori drugih reprezentacija izjavljivali su kako ne mogu da razumeju zašto Srbija ima tako loše rezultate, kad ima dobre igrače. Na primer, na utakmici u Portugaliji selektor je izjavio da se igra dobar fudbal i da mu nije jasno zašto se to događa. 

NE: Kako to da imamo dobre igrače, a kad gledamo utakmice poznatih klubova kao što je Čelzi i onda utakmicu u kojoj igra naša reprezentacija, ova izgleda kao usporeni snimak u odnosu na profesionalni fudbal? 
Z. Varga: Po mom mišljenju je problem u vezi koju treba da uspostavi selektor sa igračima. I to je samo Radomir Antić uspeo kod nas da reši. To kažem na osnovu svog  iskustva, već 40 godina fudbalske karijere. Antić je to uspeo svojim znanjem, autoritetom i stručnošću, jer igrači su takvi da im treba vođa. Ako igrači nemaju vođu kojeg će da slede, oni se prepuštaju slučaju, recimo kad dođu na pripreme, ako nemaju takvog selektora, njima pripreme dođu kao neki odmor. Više  razmišljaju o nekim drugim stvarima, nego o samoj utakmici. Pri tome, svi naši igrači iz reprezentacije igraju u nekim poznatim klubovima u inostranstvu. Opet kažem, nije problem u igračima, taj isti igrač koji igra za Čelzi ili Mančester  siti, koji igraju sasvim drugačiji fudbal, mora da prati kako se tamo igra fudbal i sledi takvu igru. Uglavnom su naši igrači dobri u tim klubovima, uklapaju se tamo, ali ovde kad dođu sve se izgubi i prevlada balkanski mentalitet, koji diktira da su rezultati mogući samo u slučaju da se pojavi jedan čovek kao što je Antić. Ili da se pojavi neko sličan njemu, sa njegovim sposobnostima i karakterom, ubeđen sam da bi reprezentacija lako prošla i borila se za evropsko prvenstvo. 

NE: FK Crvena zvezda i Partizan imaju ogromne dugove. Klub Crvena zvezda ima oko 50 miliona evra duga, Partizan 13,7 miliona evra. Spominje se  privatizaciji tih klubova, šta mislite o tome?
Z. Varga: Privatizacija je jedino rešenje, ali se plašim da neće biti privatizacije. Ako neko kupi Partizan ili Zvezdu, postaviće svoje ljude, postaviće stvari onako kako funkcionišu na Zapadu, ali bojim se da za Partizan i Zvezdu privatizacija neće biti moguća. Jednostavno zbog političara i navijača, naći će se neki način da se blokira takva ideja. Ili ćemo imati obrazloženje da privatizacija ta dva kluba nije moguća. Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetpetom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.