EBRD i EU - savetodavna pomoć za mala i srednja preduzeća

Dobar savet zlata vredi

Na početku, kada se kreće od dobre ideje i preduzetničkog entuzijazma, tada osnivač firme radi sve, od generalnog do finansijskog direktora, bavi se ljudskim resursima, potraživanjima i marketingom. Kada firma dođe do određenog nivoa poslovanja, broja zaposlenih, kupaca, dobavljača, često se dešava da prosto prevaziđe kapacitete vlasnika i tada mu je potrebna pomoćMala i srednja preduzeća u Srbiji generišu skoro 70 odsto radnih mesta i zaslužna su za dve trećine ukupne trgovinske razmene. Više od 99 odsto privrednih društava u Srbiji spada u kategoriju malih i srednjih preduzeća, od kojih su najbrojnija tzv. mikropreduzeća. Konačno, mala i srednja preduzeća stvaraju 54 odsto bruto dodate vrednosti i oko 34 odsto bruto domaćeg proizvoda. S druge strane, kada se govori o ekonomskoj politici, deluje kao da je mala privreda u zapećku, dok su glavne teme velika preduzeća, koja su nažalost i veliki gubitaši. Doduše, mnogi vlasnici malih firmi reći će da ih se poreznici i inspekcije redovno sete, čini se mnogo češće nego velikih kompanija.

MSP se suočavaju sa nekim eksternim problemima koji dolaze od ukupnog poslovnog ambijenta, visokog poreskog opterećenja rada, šume propisa koji oduzimaju i vreme i novac, zakona i sudske prakse koji štite dužnika, a ne poverioca, niske kupovne moći stanovništva i svega ostalog što smešta Srbiju na 59. mesto na listi Svetske banke Doing business, među zemlje Afrike i Južne Amerike.
 
Međutim, postoje i interni problemi, a to su pre svega, kako ocenjuje Gojko Vučinić, konsultant za mala i srednja preduzeća firme Glenfild, raspoloživost i mogućnost adekvatnog finansiranja i potreba za dodatnim veštinama i znanjima u oblasti finansija, menadžmenta, interne organizacije i strategije, tehničkih standarda.

U rešavanju tih problema naši mali privrednici retko se obraćaju za pomoć konsultantima - i u tome greše. Na to ukazuju dosadašnji rezultati programa „Podrška razvoju MSP u Srbiji", koji se od 2013. godine sprovodi pod okriljem EBRD, a koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz podršku Ministarstva privrede Vlade Srbije. 

Kroz ovaj program do sada je prošlo 200 malih preduzeća kojima su stručni konsultanti pružili razne vrste pomoći, šta je kome trebalo - od strategije, marketinga, organizacije, uspostavljanja i unapređenja procesa, uvođenja IT tehnologija, inženjerskih rešenja, upravljanja kvalitetom, upravljanja finansijama, do energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Konkretno, ako je nekom preduzeću potrebno tehničko znanje za izradu veb-sajta ili stručnost potrebna za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom u skladu sa ISO standardima, kroz ovaj projekat se može doći do rešenja problema.Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetosmom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara