Zašto se Saxo bank fokusira na CIE region

Potencijal za rast veći od Zapadne Evrope

Nema velikih izgleda da će nas zadesiti kriza poput one iz 2008, no pred Evropom su ipak značajni izazovi: priliv izbeglica i Brexit, a CIE region će imati brži rast od zapada Evrope i zato bi trebalo da bude sve zanimljiviji investitorima- ovo su procene stručnjaka danske investicione banke tokom trodnevnog gostovanja po dva novinara iz svake od zemalja Centralne i Istočne Evrope, među kojima je bio i novinar „Nove ekonomije"


Zbog prolongirane finansijske krize u poslednjih osam godina poverenje u banke se veoma smanjilo – zabeleženi su pad kreditiranja i štednje, a posebno je poraslo nepoverenje u investiciono bankarstvo. To potvrđuje i istraživanje kompanije Edelman iz 2014. godine: poverenje u finansijske usluge palo je na 50 odsto, a u savete finansijskih stručnjaka na 46 odsto. Međutim, poverenje u moderne tehnologije dostiglo je 79 odsto. Ovakav razvoj situacije je pretpostavila danska investiciona banka Saxo bank, tvrdi njen suosnivač Kim Fournais, pa je već od sredine devedesetih godina prošlog veka fokusirana na primenu novih tehnologija u trgovanju. "Trendovi koji nam predstoje su jačanje samosvesti klijenata, koji će želeti sve više kvalitetnih i pravovremenih informacija, zbog potreba klijenata da komuniciraju međusobno usled uzdrmanog poverenja u finansijske institucije i transparentnost rada banaka. Oni koji ne shvate da su se vremena promenila, izgubiće tržišnu utakmicu”, poručio je Fournais novinarima iz Centralno-istočne Evrope (CIE) okupljenim u Kopenhagenu, kojima je tom prilikom predstavljena i nova usluga Banke – SaxoSelect, automatizovano onlajn rešenje za trgovanje i investiranje koje iskusnim klijentima nudi i strategije za trgovanje većeg rizika. No, pre mogućnosti da otvore nalog za trgovanje, korisnici polažu test znanja iz ove oblasti, a ako ga ne prođu, nije im omogućeno korišćenje ove usluge "za njihovo dobro jer je bitno da ljudi dobro razumeju u šta ulaze”, kažu u ovoj banci. 


Razvoj tehnologija i rad na demokratizaciji trgovanja valutama i hartijama od vrednosti Saxo banka je uspela na više načina da naplati. Jedan od njih je i "iznajmljivanje” svoje tehnologije, koju trenutno koristi 120 drugih banaka, kroz "white label” koncept. Saxo takođe omogućava klijentima i eksternim programerima pristup svojoj infrastrukturi za trgovanje preko interfejsa za programiranje aplikacija (API). Da inovacije mogu imati veliki uticaj na razvoj poslovanja, pokazuje primer Saxo banke, osnovane 1992. sa kapitalom od svega 80.000 evra, koja je 2014. prema podacima sa njenog sajta imala prihod od preko 403.361.598 evra.    
Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetdevetom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara