Zastoji u reorganizaciji velikih javnih preduzeća

Rezultati slabi i sporadični

Dok su neka od javnih preduzeća otpočela reorganizaciju i promenu organizacione strukture, zajednička boljka svih - višak zaposlenih, koje treba otpustiti - nije ni počela da se „leči". Sada idu izbori, što nikako nije dobro vreme za ovakve poteze, a posle toga, videćemo...


Za godinu dana biće potpuno reformisana javna preduzeća, izjavila je u julu 2014. godine potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Od tada je prošlo više od godinu i po, a reforme velikih javnih sistema su još na početku. Novi rokovi će biti davani tokom kampanje za prevremene parlamentarne izbore zakazane za 24. april, a teško da će i nova vlada, čak i da izdrži puni mandat, završiti taj težak posao.


Loše stanje u budžetu i Međunarodni monetarni fond prisilili su vladu premijera Aleksandra Vučića da konačno počne da sređuje stanje u javnim preduzećima, jer bez toga padaju u vodu fiskalne i sve druge strukturne reforme kojima se dovode u red javne finansije i stvaraju uslovi za privredni oporavak i rast. Važan deo obaveza koje Srbija mora da ispuni po osnovu aranžmana sa MMF-om je reorganizacija Elektroprivrede Srbije, Železnica i Srbijagasa i stoga premijer s pravom strepi od nove revizije tog aranžmana, koja će uslediti posle izbora, jer će malo čime moći da se pohvali. Očekuje, naravno, da on bude taj koji će u ime nove vlade referisati MMF-u o sprovođenju dogovorenih reformi.


Najveće i najvrednije javno preduzeće u Srbiji je EPS koji zapošljava oko 32.000 ljudi i čija se oprema i postrojenja procenjuju na više od 11 milijardi evra i nije slučajno što njegova reorganizacija ide najteže. To preuzeće je u problemima zbog prevelikih troškova zarada usled nerealno visokih plata i viška zaposlenih, zatim visoke nenaplativosti isporučene energije, neekonomske cene struje, gubitaka na mreži i organizacionih slabosti.


Sredinom prošle godine u tom sistemu su završene organizacione promene tako da su od 14 preduzeća nastala samo tri – matično preduzeće, EPS snabdevanje i EPS distribucija, a od 600 direktorskih mesta ukinuta su 43. Plan je bio da EPS do jula 2016. godine postane akcionarsko društvo, ali su male šanse da se to desi. Vlada Srbije je utvrdila da onaj ko bi trebalo da bude glavni motor promena, generalni direktor Aleksandar Obradović, za to nije sposoban, a usput je trošio više nego što bi trebalo. Zbog toga je, a verovatno i zbog skupljanja političkih poena, Obradović smenjen i moguće je da će nadležni organi preispitivati kako je rukovodio tim javnim preduzećima. Na njegovo mesto je došao funkcioner premijerove Srpske napredne stranke Milenko Grčić, koji je po partijskoj liniji 2012. godine postavljen na mesto direktora Rudarskog basena Kolubara, iako su mu jedine profesionalne kvalifikacije bile to što je gazdovao kafićem i pečenjarom u Obrenovcu. 
Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetdevetom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara