Saveti za mala i srednja preduzeća

Nekad ne znate kad vam treba podrška

Kroz program "Saveti za mala preduzeća”, koji sprovodi EBRD uz finansiranje iz fondova Evropske unije i uz podršku Ministarstva privrede, mala i srednja preduzeća mogu dobiti savet od renomiranih konsultanata koji poznaju industriju i poslovne procese


Šta spaja preduzeće iz Kragujevca koje pravi softverske platforme za upravljanje inovacijama, proizvođača kartonske ambalaže iz Valjeva, firmu iz Beograda koja proizvodi mikrokontrolere i proizvođača mašina i opreme za rudnike? Osim što su uspešni u svom poslu, zajedničko im je i da su prepoznali značaj saveta od strane stručnjaka za unapređenje poslovanja i učešće u projektu Evropske banke za obnovu i razvoj koji se finansira iz sredstava Evropske unije "Saveti za mala preduzeća”. "Vreme koje vam neko uštedi svojim znanjem i ekspertizom u oblasti koja vam nije bliska ne može se platiti parama”. Ovako opisuje učešće u projektu Tanja Milinković, Chief process officer preduzeća Mikroelektronika koja pravi kompletan lanac softverskih i hardverskih alata za mikrokontrolere, što ih svrstava među samo nekoliko kompanija u svetu koje se time bave. U skladu sa tim i 99 odsto njihove proizvodnje se izvozi širom sveta.


Ova firma je aplicirala za projekat jer im je bio potreban standard ISO 27001 za bezbednost podataka što je od posebne važnosti, s obzirom na posao kojim se Mikroelektronika bavi. 


"Čim imate sertifikat, kupci odmah na vas gledaju drugim očima i automatski imaju više poverenja. Pošto radimo za velike inostrane kompanije, mi smo već prolazili kroz njihove odite i kontrole, ali bilo je neophodno da se to negde zapiše. Našli smo sami konsultanta, a on nas je uputio na projekat EBRD-a o pružanju savetodavne pomoći. Saradnja je bila izvanredna. Pokazali su interesovanje za ono što radimo i nije bilo olakog odobravanja projekta. Da budem iskrena, vrednost projekta od 2.700 evra za nas nije neki veliki iznos, ali značilo nam je što nas je neko kao EBRD prepoznao kao uspešno preduzeće. Osim toga, daje vam podsticaj da što pre završite projekat, koji smo i završili u februaru”, objašnjava Milinković, dodajući da su želeli i da uspostave saradnju sa EBRD "jer nikada se ne zna kada vam može zatrebati podrška, a i dobro izgleda kod inostranih partnera kada vam u referencama stoji saradnja sa tako renomiranom institucijom”.Jačanje pregovaračke pozicije


Još jedna IT firma, Intranea iz Kragujevca, kojoj je takođe bio potreban sertifikat o posedovanju ISO 27001 standarda našla je stručnu pomoć u saradnji sa EBRD-om preko koga je došla do stručnog konsultanta. U njihovom poslu, a to je pravljenje softvera za upravljanje inovacijama u preduzećima (DataStation Innovation Cloud (www.innovationcloud.com) bezbednost informacija je od kljunog značaja za klijente.


"Uvođenje propisanih polisa i procedura dovelo je do unapređenja kvaliteta usluge koju pružamo, do veće relevantnosti naše firme u pregovorima sa potencijalnim klijentima, kao i do reafirmacije kvaliteta usluge koju pružamo postojećim klijentima”, objašnjava za „Novu ekonomiju" Zoran Torgašev, direktor poslovnih operacija firme Intranea.


Softversko rešenje za poslovno izveštavanje i izrada veb-sajta je bio povod za početnu saradnju kompanije Artinvest i EBRD-a. Uskoro je ovo preduzeće za proizvodnju nameštaja proširilo proizvodnju, kupilo novu opremu i mašine i došlo u poziciju da optimizuje proizvodnju. 
Nastavak teksta možete pročitati u tridesetom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara