Srpski električni traktor Idvorsky želi da osvoji svet

U čast Mihajla Pupina

Nikola Popov, Dalibor Marković i Ivan Jovanov, članovi tima Idvorsky Electric Tractor, za „Novu ekonomiju" kažu da veruju u svoj proizvod i da se nadaju pobedi na takmičenju koje se krajem juna održava na Univerzitetu Stenford u Americi


Mladi inženjeri elektrotehnike dr  Nikola Popov (32), Dalibor Marković (32) i Ivan Jovanov (33), članovi tima Idvorsky  Electric Tractor, firme koja posluje u sklopu beogradskog BITF inkubatora, predstavljaće Srbiju na Globalnom samitu preduzetnika  GES 2016, koje se krajem juna održava na Univerzitetu Stenford u Sjedinjenim Američkim Državama. Pokrovitelj takmičenja je američki predsednik Barak Obama, a naša ekipa će imati priliku da pokaže kako će njihov izum električni traktor „idvorski" napraviti revoluciju u poljoprivredi u konkurenciji od 30 preduzetnika iz celog sveta. Kako kažu, njihov put do  finala bio je dug i  obuhvatao je nekoliko eliminacionih krugova koje su na kraju uspešno prošli u konkurenciji  od 1.075 timova iz 104 države.


Trojica inženjera u razgovoru za „Novu ekonomiju" kažu da su u velikom gužvi pred takmičenje jer se uveliko spremaju za predstojeće takmičenje i da im je trenutno  prioritet detaljna priprema i planiranje finalne prezentacije svog projekta, kao i organizovanje razgovora sa što većim brojem ljudi.


„Verujemo u našu ideju i naš tim. Sigurni smo da ćemo na najbolji način predstaviti projekat Idvorsky električni traktor i Srbiju. Ideja o električnom traktoru kod nas postoji odavno.  Istina je da smo mi na neki način na samom početku imali ideju proizvodnje električnog traktora ili sistema električnog pogona. Počeli smo da je razvijamo krajem 2015. godine, kada je iskrsla prijava za GIST TECH-I, godišnje takmičenja preduzetnika sa projektima iz domena naučno-tehnoloških ideja koje pomažu u transformisanju lokalnih zajednica takmičara, ali ujedno sa potencijalom da te inovacije globalno promene i unaprede svet. Učinilo nam se kao dobra mogućnost  da prateći propozicije takmičenja fokusiramo napore na uobličavanje ideje", kažu oni.

Ideju su lako zajedno  razvijali jer su njih  trojica  prijatelji još iz fakultetskih dana i dobro se poznaju, a ona ih je na kraju ponovo povezala, jer je nakon završetka studija svako otišao svojim putem, pa se Nikola posvetio univerzitetskoj karijeri, dok su Dalibor i Ivan počeli da se bave biznisom u struci. 


„Na taj način smo lepo sklopili dosadašnja radna iskustva pa zajedno umemo da projektujemo i konstruišemo proizvode, ali  i da organizujemo, promovišemo, prodamo i sve ono što je danas potrebno jednom održivom biznisu. Naš električni traktor je zamišljen na realnim tehničkim osnovama, a uz primenu novih tehnologija bi definitivno imao komercijalnu perspektivu", kažu momci iz Idvorsky tima i dodaju da bi takav traktor bio u mogućnosti da obavlja sve funkcije kao i standardni traktori manje i srednje kategorije, uz nekoliko bitnih prednosti. 
Nastavak teksta možete pročitati u tridesetprvom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara