Kler Sirs, direktorka British Council-a za Zapadni Balkan

Mladima su potrebni dobri primeri iz okruženja

Veoma je važno da mlad čovek u svom okruženju ima ljude na koje može da se ugleda, primere poslovnog uspeha. Kada uspešni preduzetnici dolaze u škole i pričaju učenicima o tome kako su počeli, šta su radili, kako su uspeli, daju im motivaciju i veru da i oni sami nešto pokušaju

Velika Britanija važi za jednu od najboljih zemalja na svetu za započinjanje biznisa. Na listi GEI - Globalni indeks preduzetništva i razvoja, Velika Britanija se prošle godine našla na četvrtoj poziciji u svetu po razvoju preduzetništva. Ispred svih evropskih ekonomija, pa i Francuske i Nemačke, ali iza SAD, Kanade i Australije. Srbija se nalazi na 78. mestu, a u odnosu na evropske države, lošija je pozicionirana samo Bosna i Hercegovina.

Kako bi kroz primere dobre prakse pomoglo ekomske reforme u Srbiji i doprinelo jačanju preduzetničkog duha na Zapadnom Balkanu, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, zajedno sa British Council-om, sprovodi dva projekta u regionu. Projekat "Podsticanje preduzetništva kod mladih na Zapadnom Balkanu" (Western Balkan Startups), pruža priliku početnicima u poslu da kroz treninge i primere dobre prakse dobiju motivaciju i praktična znanja potrebna da krenu u posao. 

Sa druge strane, projekat "Uključivanje poslodavaca i reforma stručnog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana" ima za cilj unapređenje kvaliteta obrazovnog sistema. Sa donosiocima odluka u vladama zemalja Zapadnog Balkana, kaže Kler Sirs, direktorka British Council-a, razgovara se o tome na koji način preduzetništvo treba uvesti u obrazovanje.

"Projekat podrazumeva podršku vladama Zapadnog Balkana u promeni obrazovnog sistema, uvođenju preduzetničkih znanja u škole i približavanje koncepta preduzetništva deci i mladima. Pored targetiranja donosilaca odluka, ideja je i podela najboljih praksi iz britanskog preduzetništva i zajednički rad britanskih eksperata sa donosiocima odluka", kaže Sirs.

Kakav je značaj upoznavanja dece u školama sa preduzetništvom i kako takva praksa izgleda u Velikoj Britaniji?

Uvođenje preduzetništva u obrazovanje daje podršku mladim ljudima koji bi u budućnosti želeli da se okušaju u samostalnom poslu, ali ne znaju kako to da urade, plaše se pravne kompleksnosti, ne znaju kako da dođu do novca.

Veoma je važno gajiti preduzetnički duh kod mladih ljudi, tome je Velika Britanija posvetila dosta pažnje u prošlosti i postigla mnogo uspeha. Sve više se menja tradicionalan pristup obrazovanju, način prenošenja znanja, uvode se preduzetničke obuke, uspešni poslovni ljudi drže predavanja, postoje programi koji povezuju poslodavce i škole, uvode se centri za izbor i razvoj karijere. Tu se zapravo radi o sticanju veština važnih u 21. veku, kao što je veština rešavanje problema. U Velikoj Britaniji prva upoznavanja sa preduzetništvom počinju još u osnovnoj školi.

Kako izgledaju predavanja preduzetnika u britanskim školama? 

U Srbiji je u okviru projekta koji sprovodimo, gostovala gospođa iz Škotske koja je govorila o tome šta njena organizacija radi kad posećuje škole. Pričala je da se na predavanjima sa decom razgovara o tome kako bi, na primer, mogao da se pokrene salon lepote u školi. Deca se u takve teme rado uključuju, daju ideje o organizaciji, dizajnu, predlažu poslovni plan. Zatim im daju zadatak da osmisle kako bi školska kantina mogla da se pretvori u restoran popularnog kuvara ili kako bi glavni hodnik u školi mogao da se pretvori u spa centar. Na primerima koji ih okružuju i koji su im bliski, deca se uče rešavanju problema, kreativnosti i dobijaju inspiraciju iz najboljih praksi. 

Nastavak teksta možete pročitati u 32. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara