Restrukturiranje Elektroprivrede Srbije ušlo u drugu fazu

Terenci zamenjuju luksuzna vozila

Ova firma prošlu godinu završila je, inače, u plusu od oko šest milijardi dinara. Bolji makroekonomski trendovi, a pre svih rast prerađivačke industrije od preko pet odsto, doveli su do veće potrošnje električne energije i većih prihoda za EPS. Preduzeće je samoodrživo i zadužuje se isključivo kako bi investiralo u nove pogone

„Elektroprivreda Srbije već je smanjila broj zaposlenih radnika za 115. Poštovaćemo sve što je u skladu sa odlukama Vlade i dogovorima Vlade i Međunarodnog monetarnog fonda", tvrdi Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i dodaje da su u ovoj kompaniji pokrenute sveobuhvatne mere štednje, u okviru koje  se, između ostalog, prodaje i 1.000 automobila. „Mi smo postupak prodaje tih vozila već pokrenuli. Tokom juna raspisan je javni poziv za prodaju prvih 99 vozila. Smanjićemo u značajnoj meri broj luksuznijih vozila koje koristimo. Nameravamo da uniformišemo ceo vozni park, odnosno da umesto luksuznih imamo više teretnih vozila potrebnih našim ekipama. Mere štednje predviđene su u svim delovima kompanije". 

Elektroprivreda Srbije je, inače, pre godinu dana ušla u zahtevan posao reorganizacije. Prva faza, koja je okončana 1. jula 2015. godine, integrisala je, u okviru JP EPS, sva privredna društva koja se bave proizvodnjom električne energije i eksploatacijom uglja, a sve distribucije, kojih je bilo pet, integrisane su u jedan pravni subjekat. EPS Snabdevanje je ostalo da funkcioniše izdvojeno. 

Druga faza, prema planovima reorganizacije, trebalo bi da se okonča time da JP Elektroprivreda Srbije postane akcionarsko društvo do kraja jula ove godine.

Inače, 1. juna ove godine i EPS Snabdevanje pripojeno je ponovo Elektroprivredi Srbije.

Nastavak teksta možete pročitati u 32. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara