Hana Ćelap, Fakultet organizacionih nauka

Vlasnica štreberskog bloga

Po upisu master studija, prijavila se i za praksu u Nemačkoj. Pred kraj semestra, u decembru saznala je da je praksu i dobila, a u martu u kojoj kompaniji će raditi. Po završetku drugog semestra otišla je u Hamburg i provela šest meseci u konsultantskoj kući. Vratila se u Beograd i odmah zaposlila u nemačkoj konsultantskoj kući. Pre dva meseca pokrenula je blog i postala i konsultant za učenje...

Završila je osnovne i master studije menadžmenta na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Pred kraj master studija otišla je na praksu u Nemačku, preko Fondacije „Dr Zoran Đinđić". U Hamburgu je provela šest meseci, a po povratku u Beograd završila je master studije i zaposlila se. „Srećna sam što sam odmah po povratku uspela da nađem nešto što mi je u uskoj oblasti master studija, što teoriju iz knjiga mogu da primenjujem na poslu", kaže Hana.

Hana je prošle godine bila jedna od 50 studenata iz zemalja regiona koji svake godine preko Fondacije „Dr Zoran Đinđić" dobijaju praksu u nemačkim kompanijama. „Proces selekcije počinje u oktobru i traje do kraja godine. Početkom naredne godine odabrani kandidati spajaju se sa kompanijama koje su u programu. U martu sam saznala da postoji kompanija kojoj je potreban radnik mog profila, potpisala sam sa njima ugovor i dobila šestomesečnu praksu."

Boravak u Nemačkoj joj je, kaže, promenio život i profesionalno je  odredio. „Iz studentske klupe sam faktički otišla tamo, a onda odmah ovde našla posao. Živela sam sama, nisam znala nemački pre nego što sam otišla, upoznala sam mnogo genijalnih ljudi, alumni klub je prilično aktivan, pa nastavljamo sa aktivnostima po povratku. Mislim da što se profesije tiče, bolje za sebe nisam mogla da uradim od tog programa. Boravak u Nemačkoj mi je dosta pomogao i da se odmah po povratku zaposlim. Dobila sam prvo preporuku od devojke koja je deo alumni kluba fondacije čiji sam ja deo postala odmah po povratku. Drugo, tamo sam šest meseci radila u konsultantskoj kući, na projektima kojima se aplicira za velike fondove. Ovo je drugačije jer je u pitanju privatni sektor, ali su i dalje u pitanju projekti, priprema tenderske dokumentacije..."

Nastavak teksta možete pročitati u 32. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara