Ket Kidston, vlasnica lanca prodavnica Cath Kidston

Buketom cveća osvojila svet

Britanska dizajnerka enterijera, zaljubljena u cvetne i tufnaste dezene još od detinjstva provedenog na selu u Hempširu, danas je kreativna direktorka globalnog lanca od preko 200 Cath Kidston prodavnica, koji je sama pokrenula pre više od 20 godina otvorivši prvu radnjicu u londonskom kvartu Holand Park 

Ket Kidson je na promociji svoje najnovije knjige izjavila kako je postala svesna toga da svojoj brzorastućoj kompaniji, koja joj je do sada donela bogatstvo od, kako se procenjuje, preko 30 miliona funti, više nije potrebna. Nakon prodaje većinskog paketa 2010. godine, Ket Kidson je ostala na poziciji kreativne direktorke sve do juna ove godine, kada je objavila da se povlači i posvećuje drugim interesovanjima. I dalje ima 12 odsto vlasništva u kompaniji čiji je obim prodaje u 2015. godini dostigao 118,5 miliona funti, što predstavlja rast od 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je međunarodna prodaja porasla za čak 20,2 odsto i dostigla 55,3 miliona funti. 

Cath Kidston prodavnice do pre deset godina postojale su samo u Velikoj Britaniji gde ih danas ima preko 70, dok trenutno širom Evrope i Azije ima još 130 radnji. U julu ove godine otvorena je prva prodavnica u Indiji, a kako je sredinom avgusta objavio BBC, sledeća na listi je Latinska Amerika, za početak u planu su franšizne radnje u Meksiku i Čileu. Kompanija se poslednjih nekoliko godina ubrzano širi. 

Prošle godine otvorene su četiri nove prodavnice u Velikoj Britaniji, jedna u Kini i 40 franšiznih prodavnica, uključujući i prvu prodavnicu na Bliskom istoku. Prodaja u Japanu je, pišu britanski mediji, poslednjih nekoliko godina dostizala dvocifren rast prodaje, pa je kompanija u maju ove godine otkupila franšizu na tom tržištu za 27 prodavnica. 

Preduzetnički duh

Ket Kidston je iz seoceta u okolini Andovera u Hempširu došla u London kada je imala 18 godina. Umesto da upiše studije, odlučila je da pronađe posao. Prvo je radila kao aranžerka izloga i trgovac starinskim tekstilom, da bi se uskoro zaposlila kao dizajnerka enterijera u čuvenom studiju Nikija Haslama. Nakon nekoliko godina učenja posla, otvara sa prijateljem dizajnerski studio McKinney Kidston. 

Pet godina kasnije, kada je imala 35 godina, odlučuje da krene sama u posao, prodaje svoj udeo u studiju i sa početnim kapitalom od 15.000 funti otvara 1993. godine prvu radnjicu u Holand Parku u Londonu. 

Nastavak teksta možete pročitati u 33. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara