Sunčana Srbija ne koristi ni deseti deo mogućnosti koju daje solarna energija

Matematička fabrika kilovata iz Sunca

Potencijal Sunčeve energije predstavlja 16,7 odsto od ukupno iskoristivog potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji. Energetski potencijal Sunčevog zračenja je za oko 30 odsto viši u Srbiji nego u srednjoj Evropi i intenzitet Sunčeve radijacije je među najvećim u Evropi

Matematičke fabrike su rezultat zvezdanih umova Sunca kao matematički inteligentne zvezde. Dobile su naziv matematičke po nemačkom matematičkom kralju i princu matematičara Nemačke i ljudskog roda, po Karlu Fridrihu Gausu koji je napisao teoremu  o fluksu inteligentne infinitezimale u fizici visokih energija Sunca i tom teoremom je dokazao da je Sunce matematički inteligentna zvezda.

Matematičke fabrike proizvode prijemnike električne i toplotne energije Sunca, koja će nama i našim naslednicima isporučivati električnu i toplotnu energiju još oko pet milijardi godina.

Energija Sunčeve radijacije dovoljna je da se u svetu proizvede prosečno 1.700 kilovat-sati električne energije godišnje po kvadratnom mestu. Srednja ozračenost u Evropi iznosi oko 1.000 kilovat-sati po kvadratnom metru. Ovu činjenicu su već poodavno ozbiljno shvatili preduzimljivi Nemci i u "svetskoj prestonici Sunca” Frajburgu otvorili matematičku fabriku spremnu za proizvodnju velike količine struje iz energije Sunca. Slično su učinili i Švajcarci, otvarajući sličnu fabriku u najsunčanijem mestu u njihovoj državi, gradiću Siere.

Sličan plan imaju ima i grupa entuzijasta iz Srbije, predvođena prof. Nenadom Đukićem. Razlog za to je jednostavan. Prema studiji koju je objavio Jeferson institut pod naslovom „Korišćenje solarne fotonaponske energije u Srbiji", autora dr Ljubisava Stamenića, potencijal Sunčeve energije predstavlja 16,7 odsto od ukupno iskoristivog potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji. Energetski potencijal Sunčevog zračenja je za oko 30 odsto viši u Srbiji nego u srednjoj Evropi i intenzitet Sunčeve radijacije je među najvećim u Evropi. Prosečna vrednost globalnog zračenja za teritoriju Nemačke je, recimo, oko 1.000 kilovat-sati po metru kvadratnom, dok je za Srbiju ta vrednost oko 1.400 kilovat-sati po metru kvadratnom. Najpovoljnije oblasti u Srbiji beleže veliki broj sunčanih sati, a godišnji odnos stvarne ozračenosti i ukupne moguće ozračenosti je približno 50 odsto.

Primena solarne energije može se, podseća dr Ljubisav Stamenić, autor pomenute studije Jeferson instituta, ostvariti na dva načina: pretvaranjem Sunčane energije u toplotu i pretvaranjem Sunčevog zračenja u električnu energiju. Solarni sistemi za proizvodnju toplote primenjuju se u domaćinstvima, industiji, poljoprivrednim objektima koji, na primer, koriste velike količine sanitarne vode. Međutim, poslednjih decenija fotonaponska (FN) konverzija Sunčeve energije postala je primarna grana industrije solarnih uređaja usled velikog broja tehnoloških prednosti u odnosu na pretvaranje u toplotu i usled brzog razvoja relevantnih rehnologija i njihovih projektovanih mogućnosti.

Nastavak teksta možete pročitati u 33. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara