Šudži Nakamura, pronalazač i suosnivač kompanije Soraa

Život posvećen svetlu

Šudži Nakamura, koji je gotovo dvadeset godina proveo u laboratoriji pretvarajući tada malu kompaniju Nichia u jednog od vodećih proizvođača LED-a u svetu, tek je 2008. godine osnovao svoju kompaniju

LED rasveta sve više zamenjuje tradicionalna svetla širom sveta. Razvoj tih, energetski znatno efikasnijih svetiljki od običnih sijalica, počeo je sredinom prošlog veka, a bilo je potrebno više od trideset godina da bi se od crvenog i zelenog svetla stiglo do plavog i konačno do belog LED-a. Za taj podvig iz devedesetih godina prošlog veka, Šudži Nakamura, japanski istraživač, zajedno sa saradnicima Isamuom Akasakijem i Hirošijem Amanom dobio je u decembru 2014. godine Nobelovu nagradu za fiziku za dostignuća u oblasti tehnologije osvetljenja – odnosno LED (light-emitting diode). 

Šudži Nakamura, koji je gotovo dvadeset godina proveo u laboratoriji pretvarajući tada malu kompaniju Nichia u jednog od vodećih proizvođača LED-a u svetu, tek je 2008. godine, 13 godina posle svog revolucionarnog otkrića u domenu osvetljenja, odlučio da osnuje svoju kompaniju. Zajedno sa profesorima saradnicima sa Univerziteta Santa Barbara u Kaliforniji, Stivenom Den Barskom i Džejmsom Spekom, osnovao je kompaniju Soraa koja se bavi razvojem tehnologije dobijanja svetlosti iz poluprovodnika i to isključivo iz supstrata galijum nitrita, sa sedištem u Silicijumskoj dolini. 

U tome im je najviše pomogao milijarder Vinod Kosla, jedan od suosnivača Sun Microsistems, koga je privukao Nakamurin rad. Prikupili su oko 100 miliona dolara od investirora i 2012. godine izašli na tržište sa svojim prvim proizvodom, MR16 lampom (spot iglasta sijalica) koja koristi ljubičastu LED tehnologiju i proizvodi mnogo više belog svetla od plave. Prošle godine otvorio je kancelariju u Tokiju sa ciljem prodaje od 2,5 miliona dolara na tom tržištu.  Svetsko tržište LED osvetljenja u 2015. godini prešlo je vrednost od 25 milijardi dolara, a Soraa tek počinje da traži svoje mesto. Kako navodi portal Asianscientist, čak i da Nakamurina kompanija ne doživi veliki proboj na tržištu, s obzirom na to da su svetiljke koje proizvodi kvalitetom i tehnologijom naprednije, ali i skuplje od konkurenata u toj oblasti, njegovo mesto u istoriji je zagarantovano. Nakamurin LED svetli u pametnim telefonima, LCD ekranima, koristi se u fototerapiji beba i u sterilizatorima za vodu.  

Loš đak, dobar odbojkaš

Šudži Nakamura je rođen 1954. godine u Oku, malom ribarskom selu na pacifičkoj obali ruralne oblasti Šikoku. Nakamurin otac radio je na održavanju u elektrani Šikoku i od njega je, kad je bio mali dečak, naučio da pravi drvene igračke, kao štu su katapult i propeleri od bambusa. Nije bio naklonjen učenju i mnogo više pažnje je posvetio igranju odbojke. Nastavak teksta možete pročitati u 34. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara