Kolumna Dr Dušana Pavlovića

Gde je nestao Zakon o poreklu imovine

Postoje dva načelna pravca kojima možete da se borite protiv korupcije: jedan je verbalni, drugi je institucionalni. Mene interesuje ovaj drugi, jer on je jedini ispravan.

Institucionalna borba podrazumeva osnaživanje institucija koje su zadužene za borbu protiv korupcije i promenu pravila po kojima se trošak korupcije za državnog službenika povećava, i naposletku ga odvraća od toga. Ako je cena za koruptivnu radnju niska (zanemarljiva) za javnog službenika, to je isto kao da ste mu omogućili da je besplatno uradi.

Šta može da se uradi da bi se osnažio kapacitet institucija kao što je Agencija za borbu protiv korupcije, i time povećala cena korupcionih radnji? 

Prvo, u Agenciji za borbu protiv korupcije potrebno je više ljudi. Za sada je, prema sistematizaciji radnih mesta, u Agenciji popunjeno 57 odsto kapaciteta. I njoj (kao i zaštitniku građana, povereniku, Fiskalnom savetu i mnogim drugim nadzornim i kontrolnim organima) može da se odobri radno mesto jedino ako se skupštinski odbor sa time saglasi. U javnim preduzećima i opštinama zapošljavamo kapom i šakom. Kontrolna tela nekako ne uspevaju da zaposle sve koji su im potrebni.

Zašto je potrebno proširiti ljudske kapacitete Agencije? Zato što je ona ovlašćena da proverava da li se funkcioneri bogate. Recimo, jedna od nadležnosti Agencije je imovinsko stanje funkcionera. Svi moraju da prijave imovinu 30 dana od stupanja na dužnost. Ako ne prijave, Agecija pokreće postupak i može da izda upozorenje ili podigne prekršajnu ili krivičnu prijavu. Nastavak teksta možete pročitati u 34. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • smederevac

    NIŠTA SLUČAJNO-PO PITANJU ZAPOŠLJAVANJA U OPŠTINAMA I IGNORISANJU AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE!!!! MOGLI STE DA SE POZOVETE NA ISTRAŽIVANJA I ANALIZU DRAGANA RADULOVIĆA, KOJI VEĆ DVE DECENIJE IZUČAVA NAVEDENI PROBLEM I MUKOTRPNO POKUŠAVA JAVNOST DA OBAVESTI,UPUTI I DRŽAVI "OBJASNI" KO-GDE-KAKO I KOLIKO!!!???? NARAVNO ,"DRŽAVA NEMA,MUTAVA I GLUVA"!? TAKO DA IMAM PITANJE ZA AUTORA- NA KOJI NAČIN MISLITE DA "POJAČATE" DRŽAVNE INSTITUCIJE,SEM AKO PRETHODNO NE PROMENITE VLAST!? SVO OVO RASULO NITI JE SLUČAJNO, NITI NEORGANIZOVANO, A GLAVNI AKTERI UPRAVO JESU ONI "U SISTEMU", KOJI SE KRIJU IZA NJEGA I ZAOBILAZE ZAKON!!!!! RESET-RESTART-ILI AGONIJA DO NESTAJANJA!!!

  • stanko simic

    Preko nam je potrebna nova Agencija za borbu protiv korupcije koja će se istražiti i poreklo imovine funkcionera , zaposlenih i finansijsko poslovanje u sadašnjoj ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i zloupotrebama prilikom zapošljavanja u ovom državnom organu koji treba da bude kjlučna institucija u borbi protiv korupcije.