Dizajn obrazovanje

Aalto univerzitet, Helsinki

Aalto univerzitet je jedan od mlađih univerziteta, osnovan je 2010. godine kao zajednički univerzitet već prethodno postojeća tri renomirana helsinška univerziteta – Univerzitet tehnologije, Viša ekonomska škola i Univerzitet umetnosti i dizajna. To je mesto gde se nauka i umetnost susreću sa tehnologijom i poslovanjem. Cilj udruživanja različitih škola je da se kombinacijom disciplina postigne potpuno nova dimenzija studiranja. Pored tradicionalnih metoda i programa, univerzitet pruža mogućnost prilagođavanja afinitetima studenata, drugačijeg studijskog iskustva i zadovoljenja ciljeva u orijentaciji obrazovanaja.


Aalto univerzitet ohrabruje svoje studente da sami kreiraju program i da se uključe u multidisciplinarne projekte i što više formiraju svoje iskustvo u praksi.

Takav primer je saradnja sa Stokholmskim sajmom nameštaja. Ovaj sajam nameštaja je posle milanskog najposećeniji i najprestižniji sajam nameštaja i dizajna, posebno za zemlje severnog i centralnog dela Evrope. Možda zato što je po obimu manji od milanskog, u medijima sve više preuzima primat sajma svežijih ideja.

Svake godine grupa studenata završnih studija dizajna Aalto univerziteta izlaže svoje radove, kao deo završnog ispita master studija.

Već treću godinu zaredom od 12 do 14 studenata učestvuje u projektovanju i izradi prototipova stolica koje se zajednički predstavljaju na grupnoj izložbi za vreme trajanja sajma.

Prvo predstavljanje je bilo 2015. godine kolekcijom – Ultramarine.

Studenti su svoje radove bazirali na konceptu istraživanja oblika i funkcionalnosti koristeći samo dva materijala, laganu plavu ivericu i crne čelične cevi.

Kolekcija je nazvana po nijansi plave kojom je farbana iverica, pigmentu koji je posebno bio cenjen kod slikara renesanse. Fleksibilnost materijala dopuštala je fluidne i neočekivane oblike, oblike koji su asocirali na usne, papirne fišeke, talase, do onih svedenih i geometrijski oštrih i pravilnih.

Naredne dve godine materijal se sveo na izbor samo jednog, 2016. godine zadatak je bio da se od letvica bojenog crnog jasena eksperimentiše na obliku i paternu, da bi ove godine to isto radili sa tri debljine pocinkovane čelične žice.

Rezultati su bile jednostavne i prozračne skulpturalne stolice koje su podsećale na Himmeli, tradicionalni skandinavski ukras sastavljen od geometrijskih oblika. To je bio ujedno i naziv kolekcije - Under Bar Himmel.

Svedenost  materijala i uniformnost u izradi inicirale su više eksperimentisanja sa funkcijom i više angažovanja mašte i domišljatosti u dizajnu.

Od svih studenata se, osim osnovnih elemenata dizajna, funkcije i strukture tražio i lični pečat koji se posebno potencirao. Rezultati su bili izvanredni.

Ovakav način studiranja gde su potrebe studenata na prvom mestu, gde se potencira, osim kreativnosti, i kritičko mišljenje donosi rezultate u kojima je nakon studiranja stručnost studenata na zavidnom nivou i gde 83% njih nađe posao u svojoj oblasti odmah nakon diplomiranja.

Univerzitet je nazvan u čast Alvara Aalta (1898 – 1976), istaknutog finskog arhitekte, dizajnera i člana nekadašnjeg Helsinskog tehnoloskog univerziteta, čoveka koji je ostavio veliki trag u formiranju fakulteta i projektovanju glavnih objekata univerzitetskih kampusa u Otaniemi gde se danas nalazi najveći deo Aalto univerziteta, a ostala dva kampusa su Tooio i Arabia u Helsinkiju.

Misija Aalto univerziteta je da izgradi bolju i jaču Finsku.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara