Gordana Petrović, član udruženja „Leskovački ajvar“

Prodamo sve što proizvedemo

Udruženje je ukupno proizvelo 25.000 tegli ajvara prošle godine i sve što smo proizveli prodali smo još u novembru 2016. godine. S obzirom na to da proizvodimo ručno, na tradicionalan način, količine su ograničene, kaže Gordana Petrović, član udruženja „Leskovački ajvar" 

Leskovčani udruženo proizvode zimnicu i njihov ajvar koji pripremaju ručno po tradicionalnom načinu proizvodnje, registrovan je oznakom geografskog porekla. Nedavno je „Leskovački domaći ajvar" proglašen za jedan od najboljih brendova među dobitnicima priznanja „Najbolje iz Srbije 2016", koje dodeljuje Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Svaka tegla koja je proizvedena po receptu leskovačkih domaćica prodata je prošle i pretprošle godine, kažu u udruženju „Leskovački ajvar" koje je osnovano 2009. godine.
Gordana Petrović iz Leskovca, član tog udruženja, kaže da su počeli da stvaraju brend 2008. godine i za „Novu ekonomiju" govori o početku njihovog rada i o problemima u poslu.
„Udruženje je proizvelo 25.000 tegli ajvara prošle godine i sve što smo proizveli, prodali smo još u novembru 2016. godine", kaže ona.  

Nova ekonomija: Da li ste imali podršku institucija prilikom razvoja brenda i kakvi su rezultati rada udruženja?


Gordana Petrović: Pre svega, ovaj projekat je realizovan uz pomoć podsticaja koje smo koristili u okviru konkursa koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede. Kao i uz pomoć podsticaja za unapređenje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa geografskim poreklom u 2008. godini. Projekat je pokrenuo Savez zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Naši partneri su: Regionalna privredna komora Leskovac, Komora za industriju, poljoprivredu i zanatstvo iz Italije, kao i italijanska fondacija QualiVita, Icaro – Kortona, Institut A.Vegni – Kortona i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva. Udruženje posluje pozitivno i promet se vodi preko računa proizvođača ajvara.

NE: Koliko imate članova, poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnika i koliko iznosi članarina? Koliko je vaše gazdinstvo proizvelo ajvara prošle godine?

G. Petrović: Imamo 15 aktivnih članova udruženja, a članarina iznosi 300 dinara mesečno. Moje gazdinstvo je proizvelo 4.500 tegli ajvara u 2016. godini, dok je Udruženje ukupno proizvelo 25.000 tegli. S obzirom na to da se proizvodi ručno i tradicionalno se priprema, količine su ograničene. Ajvar prodajemo uglavnom na domaćem tržištu, a sve što smo proizveli prodali smo lane i tražena je tegla više. Imamo u planu da povećamo broj članova i obim proizvodnje, proširimo tržište i očuvamo kvalitet. Leskovački ajvar se razlikuje u odnosu na druge krajeve Srbije po specifičnom postupku proizvodnje i sirovini.

NE: Koje su prednosti koje imaju proizvođači kao članovi udruženja?

G. Petrović: Prednosti su, pre svega, bolja prodaja, bolji marketing, razmena iskustva, kao i zajednički nastup na sajmovima. Pored toga, proizvođači imaju i manje troškove. Takođe, imali smo ranijih godina organizovana stručna predavanja u Regionalnoj Komori Leskovac. Jedno od predavanja je bilo na temu „Sertifikacija i zaštita tradicionalnog poljoprivredno-prehrambenog proizvoda imenom geografskog porekla". Taj seminar je organizovan sa ciljem da nam italijanski partneri prenesu iskustva u oblasti prerade i proizvodnje tradicionalnih proizvoda u EU.Nastavak teksta možete pročitati u 38. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara