Zašto je spora reforma javne uprave

Tortura partijskih eksperata

Najveći problem u funkcionisanju državne uprave nije višak zaposlenih, već kadrovi bez znanja i iskustva, često sa sumnjivim diplomama, ali s blagoslovom vladajuće koalicije. Na drugoj strani imamo deficit stručnog kadra u zdravstvu, Carini, Poreskoj upravi, Trezoru...

Na 100 stanovnika imamo 7,5 državnih službenika, dok se taj broj u EU kreće od 8 do 8,5, izjavila je početkom marta ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić. A par meseci ranije, decembra 2016, srpski državni aparat je, opet prema ministarkinoj izjavi, imao 6,5 službenika na 100 stanovnika. Zašto je ministarka u kratkom roku dva puta iznela podatke koji nisu u skladu sa dokumentom Ministarstva na čijem je čelu ("Moderna država - racionalna država”, jun 2015.), a u kom precizno piše da "broj zaposlenih na nivou opšte države po stanovniku u Srbiji spada među manje u Evropi - 7 zaposlenih na 100 stanovnika”? I zašto je njena prethodnica Kori Udovički, uprkos podacima koji su pokazivali da u većini državnih sektora, izuzev zdravstva, pravosuđa i bezbednosti, "imamo manje ili znatno manje zaposlenih” u poređenju sa prosekom NČEU (nove članice EU), početkom 2015. pristala na dogovor sa MMF-om koji je podrazumevao otpuštanje 75.000 ljudi?

Blaćenje zaposlenih u državnom aparatu i sejanje razdora između javnog i privatnog sektora česta je razbibriga ovdašnjih političara, kvazieksperata i poslodavaca koji profit pišu sa velikim, a porez sa malim P. Nezaposlenima, onima koji preživljavaju u sivoj ekonomiji i gomili obespravljenih u privatnom sektoru, kao so na živu ranu plasiraju se zlonamerne dezinformacije o višku u javnom sektoru od 30 pa do čak 50 odsto ukupnog broja zaposlenih. Atak na javni sektor ide od samog vrha, pa smo tako i od našeg sveznajućeg premijera u više navrata čuli izjave kojima se otvoreno aludira na davno prošlo vreme kada je za državni posao važila krilatica "joj što volim ovaj režim, plata ide, a ja ležim”. A sada njegova ministarka ponovo sluđuje javnost, zvaničnu brojku 7 pretvara, prvo u 6,5, a potom u 7,5 i po ko zna koji put za kraj marta ili početak aprila najavljuje donošenje odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru koji, kako je tvrdila i njena prethodnica, neće podrazumevati linearno smanjenje broja zaposlenih.

U pomenutom dokumentu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave iz juna 2015. piše da je utvrđeni broj zaposlenih na neodređeno i određeno vreme u javnom sektoru decembra 2014. iznosio 500.538. Ministarka Brnabić je nedavno izjavila da je trenutno u javnoj upravi zaposleno 425.683 ljudi, dakle (ako je ovo tačno) dogovor sa MMF-om o smanjenju za 75.000 je ispoštovan. Kakvi su efekti tog smanjenja i šta još treba da uradimo?Nastavak teksta možete pročitati u 37. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.