10 pitanja za Tanju Miščević

Govorim u ime Srbije

Govorim u ime Srbije1. Kada je potvđeno da ste i zvanično kandidat za glavnog pregovarača Srbije sa Evropskom unijom, čini se, nikada na veće odobravanje jedna vest nije naišla u stručnoj javnosti, među političarima, na društvenim mrežama. Štaviše, niko nije bio ni iznenađen. Da li ste vi bili iznenađeni pozivom iz Vlade da dođete na to mesto?

 
Ne bih rekla da sam bila iznenađena, jer je to nešto o čemu se spekulisalo još od marta. Ali se u Srbiji nikada ne zna. Evrointegracije su nešto čime se bavim celog života, to najbolje poznajem, radila sam i u Vladi i na fakultetu, usavršavala se i bilo mi je prirodno da idem dalje. Taj konsenzus i obavezuje. Sada imam veću odgovornost u poslu kojim se bavim. Jer kada su svi saglasni da baš vi to treba da radite, onda je na vama da radite i bolje i više. To je bio moj osnovni poriv. Jednostavno, ovo je bila ponuda koja se ne odbija, vrh karijere. Jednom se ovakav proces odvija, ne samo u životu čoveka, nego i države.


2. Izjavili ste da ste optimista u pogledu ubrzavanja pregovara, ali koliko je to realno?

I tehnički i politički nikad ranije nismo imali tako veliki konsenzus i vlasti i opozicije u vezi sa tim gde nam je mesto i koji nam je put. Nema dileme ni kod građana Srbije u njihovoj orijentaciji ka Evropskoj uniji. Činjenica jeste da smo svi malo nervozni, jer proces dugo traje, ali svi vide našu budućnost u Uniji. Iz Brisela uporno insistiraju na primeni standarda EU. Ta primena zavisi od velikih sistema kao što su, recimo, lokalna samouprava ili pravosudni sistem svaki sudija u Srbiji moraće da zna da primeni pravo Evropske unije. Tu nam predstoji dosta rada i učenja.


3. Nakon dosadašnjih sastanaka sa Evropskom komisijom, kakvi su vaši utisici o tome koliko u Briselu imaju sluha za ono šta Srbiju čeka u procesu evrointegracija?

Aposolutno su nam naklonjeni, jer se ne susreću prvi put sa nama – upoznati su sa našom administracijom, vide i pomak, ali će insistirati na dve stvari: primena i rezultati.  Da pred sobom imajuozbiljan tim ljudi, ilustruje i to da je Evropska komisija, za vreme skrininga o reformi pravosuđa i bezbednosti, za naša pitanja predvidela duplo više vremena nego u slučajevima zamalja koje su ušle u EU. Naše interesovanje je bilo ogromno i to daje još jedan argument Evropskoj komisiji da kaže – ovo jeste država koja može brže, efikasnije i bolje da se priključi EU.


4. Koliko od veštine glavnog pregovarača zavisi ono šta nas čeka kada postanemo članica EU?


Zavisi od moje diplomatske veštine da predstavim Briselu i zemljama članicama ono što jeste pravi interes Srbije. Međutim, to što sam glavni pregovarač jeste funkcija "portparola interesa Srbije” i na meni je da prilikom izrade svake od pregovaračkih platformi za svako od 35 poglavlja prenesem iskustva drugih zemalja i kažem našu poziciju. Na stručnjacima koji pripremaju te okvire, a koji bi trebalo da budu najboljiu svakoj od oblasti o kojima se pregovara, jeste da nađu najbolju poziciju Srbije, koju moram da branim, iza koje stojim i da pritom nađem ono što je najprihvatljivije troškova, a najviše koristi. To je moja uloga. Ne mogu ja da izmišljam pozicije Srbije, jer bi to bilo nerealno, ali što sam ja uspešnija u tome da priđem onima koji treba da čuju stav Srbije, to će posao čitavog tima biti efikasniji.


Nastavak teksta možete pročitati u četvrtom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"
pošaljite komentar

Nema komentara