Ana Mokgokong, osnivačica i predsednica Community Investment Group

Doktorka sa preduzetničkom žicom

Rođena u vreme aparthejda u siromašnom predgrađu Johanesburga, još u osnovnoj školi zarađivala je prodajući sendviče, a tokom studija medicine uspela je da osnuje i vodi malu kompaniju koja je, kad je ona dobila diplomu, vredela četiri puta više. Danas ima poslovnu imperiju koja obuhvata poslove u oblasti zdravstvene zaštite, tehnologije, logistike, rudarstva i energetike, sa godišnjim obrtom koji prelazi 18 milijardi randa (oko 1,3 milijarde dolara).

Ana Mokgokong jedna je od najmoćnijih poslovnih žena sveta, a u samom je vrhu poslovnog sveta Južne Afrike. Doktorka medicine po vokaciji, 1992. godine je pokrenula privatnu praksu koja je vremenom prerasla u jednu od najuspešnijih poslovnih priča Južne Afrike. Danas se nalazi na čelu kompanije koju je i osnovala, Community Investment Group, ali je i predsednica kompanije Jasco Electronics Holdings i izvršna direktorka Afrocentric Investment Corporation i Air Liquid Healthcare. Takođe je i direktorka najvećeg trgovinskog lanca u Africi, Shoprite Holdings Limited, kao i vodećeg proizvođača lekova u Africi Adcock Ingram Holdings Limited. 

Posluje u oblasti zdravstva, energetike, a u poslednje vreme najviše širi poslove u oblasti rudarstva. Krajem aprila konzorcijum četiri kompanije, među kojima je njena kompanija Community Investment Holdings Projects sklopili su ugovor o kupovini najvećeg rudnika uglja u Južnoj Africi, Anglo Coal, za oko 2,3 milijarde južnoafričkog randa (340 miliona dolara).

Društveno je veoma angažovana u radu na poboljšanju zdravstvene zaštite u Južnoj Africi, a strastveno se zalaže i u borbi za ženska prava i osnaživanje žena Južne Afrike, posebno u pokretanju biznisa.  Nedavno je u intervjuu za časopis African Success rekla da "afričke preduzetnice ne bi smele da budu zaslepljene laskanjem i naizgled fantastičnim podsticajima i da zato ne vide ono što je za njih najbolje na duge staze". Ove godine postala je i počasna ambasadorka Islanda u Pretoriji. 

Rođena je 1957. godine u Sovetu, siromašnom pregrađu Johanesburga u kome su za vreme aparthejda živeli isključivo crnci. Već u osnovnoj školi počeo je da dominira njen preduzetnički duh. Prodavala je sendviče, kako bi zaradila novac koji je bio neophodan njenoj porodici. Bila je, kako piše portal Africansuccess, izuzetno pametna i snalažljiva, pa je uspela da iz siromašnog naselja u kom je živela upiše studije na Medicinskom univerzitetu Južne Afrike (Medunsa). Tokom studija, 1981. godine, Ana je pokrenula svoj prvi mali posao. Prodavala je tašne i kaiševe kolegama studentima na univerzitetu. Dobila je, preko svojih poznanstava u Svazilendu, finansijsku pomoć u visini 40.000 randa (oko 3.000 dolara), što joj je pomoglo da razvije posao i počne da prodaje i garderobu. Profesori sa fakulteta su pokušavali da je ubede da napusti posao i posveti se isključivo studijama, jer je bila jedna od najboljih studentkinja na fakultetu. Odlučila je da se ogluši o njihove zahteve, nastavila je da razvija posao koji je, kada je dobila doktorsku diplomu, uspela da proda za 150.000 randa (blizu 12.000 dolara).

Taj novac, piše portal BBQ, iskoristila je da 1992. godine otvori privatnu praksu Hebron Medical Centre na severozapadu zemlje. Vremenom je uspela da malu ordinaciju pretvori u dom zdravlja i pedijatrijski centar koji je imao više od 40.000 pacijenata i pokrivao je osam sela.   Nastavak teksta možete pročitati u 41. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.