Izazovi na tržištu reosiguranja

Pripreme za liberalizaciju tržišta

Ove godine "Dunav reosiguranje” a.d.o, slavi jubilej - 40 godina svog upešnog poslovanja, i tim povodom imamo čast da u ovom broju našeg magazina objavimo deo razgovora sa Zoranom Pejčić, predsednikom Izvršnog odbora Dunav Reosiguranja.

Opisujući 40 godina poslovanja i šta taj jubilej znači za kompaniju, gospođa Pejčić iznosi: "Ovaj jubilej je, po mom mišljenju, dokaz da kompanija koja ima zdrave osnove, čiji zaposleni imaju preduzetničkog duha i spremni su da budu deo modernog sveta, opstaje i razvija se bez obzira na vlasničku strukturu i uslove u kojima posluје."

Na tržištu reosiguranja u Srbiji registrovana su četiri društva za reosiguranje. Tri društva su u većinskom stranom vlasništvu i delovi su velikih grupacija Generali grupe, VIG grupe i Unipol grupe. Dunav Re је jedino društvo za reosiguranje čiji je većinski vlasnik domaće društvo za osiguranje. Kompanija Dunav i Dunav Re su povezani, kako vlasnički tako i upravljački. Naime, Kompanija Dunav je najveći akcionar Dunava Re sa učešćem u ukupnom kapitalu društva od 88%. 

Dunav Re je prepoznatljiv brend na evropskom pa i na svetskom tržištu reosiguranja. Trenutno u svom portfelju ima oko pedeset cedenata. Posluje širom sveta, pa tako svoje kapacitete upošljava kako u Evropi tako i u Aziji, Africi i na Bliskom istoku.

Na kraju 2016. godine društvo je zabeležilo dobit od 184 miliona dinara, dok dobit iz poslovne aktivnosti iznosi 137 miliona dinara. Karmel analize pokazuju  da Dunav Re raspolaže dovoljnim tehničkim rezervama i kapitalom, čime su trajna stabilnost i solventnost u poslovanju garantovane. 

"Imajući u vidu da odnos zahtevane margine solventnosti i garantnog kapitala iznosi 0,16, može se reći da Dunav Re ispunjava visoke svetske standarde poslovanja", kaže gospođa  Pejčić. Takođe, kako ističe, posmatrano po strukturi portfelja, može se reći da se na teritoriji Srbije više reosiguravaju viškovi rizika kod imovinskih grana, dok je u Evropi i Aziji zastupljenije reosiguranje viškova šteta i gubitaka.


Trendovi na međunarodnom tržištu 

Povodom obeležavanja jubileja, Dunav Re je ugostio veliki broj partnera  iz inostranstva, regiona i sa domaćeg tržišta. Jedan od naših sagovornika tokom večeri je bio gospodin Siniša Lovrinčević, iz kompanije Trust Re, Bahrein, koji sa Dunav Reosiguranjem sarađuje duže od 20 godina. Gospodin Lovrinčević je ovom prilikom rekao da na međunarodnom tržištu trenutna situacija u industriji reosiguranja pokazuje sve odlike vrlo konkurentnog tržišta, gde su nepovoljni ekonomski uslovi u drugim sferama pružanja finansijskih usluga imali za rezultat povećanje broja igrača na tržištu reosiguranja, koji imaju manje iskustva u tehničkom preuzimanju rizika i ne poseduju specifičnu reputaciju sigurnosti koja odlikuje tradicionalne učesnike na tržištu. 

"Pojava novih izvora kapitala dovodi do relativizovanja tradicionalnih funkcija reosiguravača, kao što su pružanje zaštite, očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i, najvažnija, socijalna komponenta, koja ima značajan uticaj slanja poruke sigurnosti celom društvu u nevolji. Nažalost, reosiguranje se sve više smatra povoljnom prilikom za ulaganje sa pristojnim prinosima a ne partnerom koji može da pomogne u strukturisanju i nošenju rizika od kojih posledice osiguranih slučajeva oseti celo društvo (poplave, zemljotresi i slično). Na međunarodnom tržištu reosiguranja, pored standardnih izazova neadekvatnih premijskih stopa javlja se sve češće komercijalno umesto tehničko preuzimanje rizika kod tradicionalnih proizvoda osiguranja, dok su trendovi savremenih tehnologija doveli do pojave novih izvora rizika po industriju i društvo u celini i novih potencijalnih odštetnih zahteva", smatra Lovrinčević.  

"Poslednji slučajevi svetskog sajber napada i sve češća upotreba dronova, pokazuju da stvari koje je industrija osiguranja identifikovala i počela da definiše već pre nekog vremena nisu bile neutemeljene. Nove vrste osiguranja odgovornosti biće vrlo interesantna tema za razmišljanje i pravac u kome industrija može da prati korak sa savremenim trendovima.", kaže Lovrinčević.

Ovom prilkom, gospodin Lovrinčević je istakao da se saradnja sa Dunav Reosiguranjem zasniva na poverenju i profesionalnom pristupu koji se prepoznaje kod svakog člana tima sa kojim je sarađivao. Tehnička znanja i kvalitet rada su osnova za uspeh brenda koji je prisutan, prihvaćen i poštovan kao adekvatan partner na raznim krajevima sveta gde se dugoročna saradnja i dalje bazira na osnovnim premisama posla, a to je da je ovo "people’s business”.  Nastavak teksta možete pročitati u 41. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.