Izazovi i strategije srpske energetike

Snabdevanje energijom mora biti stabilno

Energetski sektor je od ključnog značaja za ukupan razvoj Srbije i potrebna je izgradnja novih kapaciteta kako bi se obezbedile dovoljne količine energije za industrijski i ekonomski rast, ocena je učesnika konferencije "Nova srpska energetska strategija” 

Vlada Srbije za energetski sektor ima ozbiljnu i agresivnu investicionu politiku, jer smatramo da je najvažnije da Srbija bude energetski sigurna. To je prioritet, pre svega u oblasti elektroenergetike – rekao je, otvarajući skup o izazovima i strategiji srpske energetike, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar Antić podsetio je i da sve projekcije pokazuju da će Srbija, uz očekivani rast bruto domaćeg proizvoda, u narednim godinama imati potrebe za novom energijom. U proteklih nekoliko decenija imali smo, prema tvrdnjama ministra Antića, diskontinuitet u razvoju u odnosu na potrebe našeg energetskog sektora. Strategija je, dodaje on, sada bazirana na tri opšta energetska faktora  - sigurnost, tranzicija ka održivim energetskim izvorima i razvoj tržišta.

„Ova vlada će zato predložiti takve projekte i pokušati da nađe partnere za njihovu realizaciju", istakao je ministar Antić.

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, ugalj trenutno čini čak 99 odsto energenata kojima Srbija raspolaže.

Zbog toga moraju da se razvijaju kopovi. Elektroprivreda Srbije ove godine iz tog razloga izdvaja oko 22 milijarde dinara investicija kojim će se obezbediti uslovi za otvaranje tri nova kopa u RB "Kolubara”, kao i devet milijardi dinara za održavanje.

Ministar Aleksandar Antić je naglasio i da pitanje veće potrebe za električnom energijom ne može da se reši samo energetskom efikasnošću. Srbiji su, smatra Antić, potrebne nove elektrane.

„Pokrenuli smo gradnju bloka od 350 megavata u TE 'Kostolac B', a radiće se i na realizaciji projekata za korišćenje hidropotencijala, kao što su hidroelektrane na Drini, Moravi i Ibru", otkrio je ministar Antić.

Prvi čovek Ministarstva rudarstva i energetike otkrio je i da je namera da se do 2020. godine ostvari plan povodom obnovljive energije. 

„Imamo 500 megavata u projektima koji su u toku i ozbiljnu ambiciju da nastavimo sa promocijom biomase. U našoj strategiji i filozofiji moramo mnogo veću pažnju da posvetimo biomasi. Vetroparkove Srbija gleda nekako kao hit, a zapravo treba mnogo više da se bavimo biomasom, koja je naš veliki potencijal. To mora biti daleko više u fokusu i mi, kao ministarstvo, mnogo radimo na promociji toga. Radimo i na izgradnji manjih postrojenja za biomasu i biogas i, zapravo, pokušavamo da polako sprovedemo tranziciju sa fosilnih goriva. To mora dati rezultat, duboko verujem u to. Energetska efikasnost je priznata u našoj strategiji", zaključio je ministar Aleksandar Antić.Nastavak teksta možete pročitati u 41. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.