Frenk Veng, osnivač i direktor kompanije DJI Technology

Kineski kralj dronova

Nikada nije imao dobre ocene u školi, ali zato već 11 godina radi 80 sati nedeljno. Prvi model drona napravio je kad je imao 26 godina u svojoj studentskoj sobi, danas je jedan od najbogatijih ljudi na svetu mlađih od 40 godina sa bogatstvom koje se, prema magazinu Forbes, procenjuje na 3,6 milijardi dolara.

Poznati kineski proizvođač profesionalnih i hobističkih bespilotnih letelica DJI (Da-Jiang Innovation) Technology, koji kontroliše 70 odsto svetskog tržišta dronova, krajem maja je u Njujorku predstavio svoj najnoviji proizvod. U pitanju je Spark dron koji može da poleti sa dlana, a težak je samo 300 grama. Koštaće 499 dolara, ima video-kameru od 1080 piksela, a upravlja se uz pomoć daljinskog upravljača, mobilnog telefona ili samo pokretima ruke. Do sada najprodavaniji dron ove kompanije, Phantom, na tržištu košta, zavisno od modela, od 670 do 1.200 dolara, dok je profesionalniji model Inspire 1 oko 2.700 dolara. 

Prema pisanju portala Japantimes, DJI Technologies koji apsolutno dominira tržištem dronova za profesionalnu upotrebu, novim proizvodom pokušava da zauzme svoje mesto i na komercijalnom tržištu koje je preplavljeno jeftinim dronovima čija je cena oko 100 dolara. Prema procenama analitičarske kompanije Gartner, komercijalno svetsko tržište dronova porašće sa šest milijardi dolara koliki je obim prodaje u ovoj godini, na 11,2 milijarde dolara u 2020. 

Međutim. njihov glavni fokus je usmeren na profesionalnu upotrebu dronova u poljoprivredi, različitim istraživanjima, spasilačkim misijama, filmskoj industriji. Dronove kompanije DJI Technologies najviše kupuju velike korporacije, za potrebe prskanja useva, pretragu minskih polja, proveru gasovoda, ali se sve više koriste tokom snimanja visokobudžetnih filmova, a to tržište će u 2020. godini, po procenama Gartnera, imati obim prodaje od 127 milijardi dolara.

DJI Technology je u 2016. godini imala profit od 1,5 milijardi dolara, a, prema pisanju magazina Forbes, njena vrednost procenjuje se na osam milijardi dolara. Osnivač i izvršni direktor te kompanije Frenk Veng (Veng Tao) poseduje 45 odsto udela u kompaniji, a njegovo bogatstvo procenjuje se na 3,6 milijardi dolara.


Dečačka ljubav

Frenk Veng rođen je 1980. godine u gradu Hangdžou na istoku Kine. Zainteresovanost za letilice razvila se još u detinjstvu kada je najveći deo slobodnog vremena provodio čitajući o modelima aviona i sanjajući o tome da ima crveni helikopter kakav je viđao u stripovima. Za 16. rođendan dobio je na poklon od roditelja upravo takav model helikoptera na daljinsko upravljanje, ali ga je vrlo brzo slupao. Posle je, kako je rekao za Fortune, čekao mesecima da stignu rezervni delovi iz Hongkonga. Kao tinejdžer, crtao je projekte uređaja sa kamerom koji bi leteo pored njega stalno, nazvao ga je vila. 

Iako je prvobitno upisao studije psihologije, strast prema letilicama samo je rasla pa je, prema pisanju portala Successstory, Veng postao opsednut dronovima i želeo je da se bavi isključivo time. S obzirom na to da nikada nije imao dobre ocene u školi, a posebno zbog veoma loših rezultata na dotadašnjim studijama, nije uspeo da ostvari svoj san i upiše se na prestižne američke fakultete MIT i Stenford. Ispisao se ipak sa studija psihologije i 2003. godine upisao Hongkonški univerzitet nauke i tehnologije. Neko vreme nije uspevao da se pronađe ni na tom fakultetu, ali je na završnoj godini odlučio da se ponovo posveti isključivo projektovanju bespilotnog helikoptera. Provodio je noći radeći na modelu, a imao je sreće što je njegov profesor robotike i mentor prepoznao potencijale, pa mu je davao podršku i sve potrebno vreme koje je morao da odvoji za rad na projektu. Konačno je 2006. godine uspeo da razvije bespilotni minijaturni helikopter, prvi takve vrste koji je uspeo da stigne gotovo do vrha Mont Everesta. Tada je odlučio da osnuje kompaniju DJI. Nastavak teksta možete pročitati u 42. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.