Biljana Gavrilović, Stomatološki fakultet u Beogradu

Od lekarske klompe do vojničke čizme

Nakon što je završila Stomatološki fakultet u Beogradu, Biljana Gavrilović odlučila je da medicinsku uniformu zameni vojnom, bar privremeno. Upisala je školu rezervnih oficira sanitetske službe pri Vojnomedicinskoj akademiji. Nakon tromesečnog vojnog programa u okviru akademije i boravka u kasarni, od početka juna, ova dvadesetsedmogodišnjakinja iz Trbosilja kod Loznice prekomandovana je u Valjevo, gde stažira u garnizonskoj ambulanti kao stomatolog. 

Uvek je, kaže, imala posebne emocije prema vojnoj uniformi. Tako je razmišljala da nakon srednje medicinske škole upiše medicinski fakultet pri Vojnomedicinskoj akademiji, ali je od toga odustala zbog nedostatka informacija, jer je to bila prva generacija koja je upisivala te studije pri ovoj ustanovi. Izabrala je civilni fakultet i zbog te odluke se nije pokajala. Svoj fakultet opisuje kao težak, ali lep i kreativan. 

„Stomatologija je za mene umetnost, jer svaki stomatolog svom radu daje poseban pečat", počinje razgovor za „Novu ekonomiju" Biljana Gavrilović.

Ipak, osam godina kasnije, našla se i u klupi na VMA.

„Sve je krenulo prošle godine, od stažiranja pri ovoj ustanovi nakon završetka studija na Stomatološkom fakultetu. Tako sam ušla u priču oko rada sa vojnim licima, okruženjem i svim u vezi sa vojnom strukom. Saznala sam i za školu rezervnih oficira, raspitala se, konkurisala i 1. marta startovala", kaže Biljana, koja je nedavno dobila svoj prvi vojni čin.

Tri meseca živela je u kasarni Banjica i život opisuje jednom rečju – vojnički. Ipak, ništa joj nije teško palo.

„Sve aktivnosti, čitav program, nastava i sve ostalo okupira pažnju. Toliko sam u svemu, da mi ništa nije teško. Najteže je bilo položiti veliki broj ispita u kratkom vremenskom periodu na kraju ovog prvog dela obuke. Ovo je ulaganje u sebe, mogućnost za zaposlenje, širenje kontakata... U ovakvim okolnostima čovek vidi, pre svega gde je, šta je, kako funkcioniše u drugačijoj sredini. To je način da spoznate sebe. Meni je čast što sam u kontaktu sa svim tim ljudima. Ovo je sve test da vidim gde sam i šta sam u drugačijim uslovima i okruženju i mogu slobodno da kažem, najbolja investicija", objašnjava Biljana.

Izolacija, život u kasarni, izlazak u grad samo u predviđeno vreme za to, sve te okolnosti joj nisu teško pale, jer je imala jaku motivaciju i bila okupirana onim što uči. Tu je prvi put koristila oružje i na njeno veliko iznenađenje, odlično se snašla.

U školi rezervnih oficira ima samo još jednu koleginicu doktorku i kaže da je to najmanja klasa otkad program postoji. 

Nakon nešto više od tri meseca, u trenutku kada nastaje ovaj tekst, pošto je deo pri VMA završen, ova mlada stomatološkinja obuku je nastavila u valjevskoj garnizonskoj ambulatni. Po završetku obuke, dobiće čin potporučnika u rezervi. Nastavak teksta možete pročitati u 42. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara