Učenici iz Srbije osvojili 15 medalja na svetskim takmičenjima

Mladost i znanje osvajaju svet

Ako se može suditi po uspesima koje su mladi srpski učenici ostvarili na međunarodnim olimpijadama znanja iz fizike, matematike i hemije, Srbija ne treba da brine za svoju budućnost u ovim oblastima. Učenici koji su predstavljali Srbiju na ovogodišnjim međunarodnim  takmičenjima održanim tokom jula meseca, nastavili su sjajan niz uspeha i ovaj put kući doneli čak 15 medalja, a njihov rezultat najbolji je pokazatelj da se trud i znanje nagrađuju. Sa najprestižnijih svetskih takmičenja, mladi fizičari, hemičari i matematičari vratili su se sa jednom zlatnom, devet srebrnih i pet bronzanih medalja. Ovakvi rezultati pokazuju da naša zemlja po znanju i formiranju mladih stručnjaka ne zaostaje, već je među vodećima u svetu.

Tako je srpski tim, sastavljen od petorice gimnazijalaca, mladih fizičara, ostvario istorijski uspeh osvojivši jednu zlatnu i četiri srebrne medalje na ovogodišnjoj Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi održanoj u Indoneziji od 16. do 24. jula u gradu Jogiakarta. Zlatnu medalju osvojio je Kraljevčanin Dušan Đorđević, iz Matematičke gimnazije iz Beograda. srebrne medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Marko Šušnjar iz Pančeva i Vuk Radović iz Beograda, kao i braća Novak i Bogdan Stanojević iz gimnazije "Svetozar Marković” iz Niša. Ovogodišnjim rezultatom timovi iz Srbije dostigli su broj medalja kojima bi se ponosile i daleko veće zemlje - pet zlatnih, 23 srebrnih i 55 bronzanih odličja na do sada održanim olimpijadama iz fizike. Ekipu naših srednjoškolaca vodili su profesori iz Društva fizičara Srbije, dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna. 

Osvajanje zlatne medalje mladi šampion Dušan Đorđević vidi kao veliki rezultat  dugotrajnog truda i rada. „Kada je osvojimo osećamo neopisivu euforiju, jer ona predstavlja krunu našeg dosadašnjeg rada. A još ako je ona, kao u mom slučaju, zlatna, onda ta radost prevazilazi i granice neopisivog". Na pitanje šta mu je bio najveći izazov na takmičenju, mladi olimpijac navodi da su eksperimentalni zadaci, ali je i jaka konkurencija ove godine ostavili utisak. „Već duži vremenski period na ovom takmičenju dominantne su zemlje istočne Azije, Kina, Južna Koreja, Japan. Sa druge strane, mi se veoma dobro "držimo" u Evropi, tu su nam možda najveća konkurencija Rumuni, sa kojima redovno odmeravamo snage i na takmičenju Romanian Master of Physics", priča mladi Kraljevčanin uz napomenu da namerava da se  tokom studija uključi u program pripreme učenika za domaća i međunarodna takmičenja iz fizike. 

Novak Stanojević, osvajač srebrne medalje na prestižnom takmičenju,  svoje utiske iz Indonezije navodi kao pozitivne, ali kaže da je bilo i  naporno, jer su zadaci ove godine bili jedni od najtežih u istoriji takmičenja.  „Pripreme za ovo, kao i za svako međunarodno takmičenje, traju godinama. Pored dugih samostalnih priprema kod kuće, bile su organizovane pripreme na Institutu za fiziku i Fizičkom fakultetu u Beogradu u trajanju od dve nedelje. Na njima smo, osim teorijskih časova, imali i eksperimentalne pripreme gde smo radili na aparaturama sa prošlogodišnjih olimpijada" , napominjući da je biti među najboljima na svetu potrebno dosta truda i rada.

Tim učenika iz Matematičke gimnazije iz Beograda takođe je ostvario veliki uspeh na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, održanoj od 15. do 23. jula u Rio de Žaneiru u Brazilu. Mladi srednjoškolci iz beogradske Matematičke gimnazije osvojili su četiri srebrne i dve bronzane medalje. Srebrne medalje osvojili su Marko Medvedev, Ognjen Tošić, Aleksa Milojević i Pavle Martinović, a bronzane Jelena Ivančić i Igor Medvedev. Mentori i vođe tima bili su dr Bojan Bašić i mr Dušan Đukić.Nastavak teksta možete pročitati u 43. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara