EU najavljuje promenu oznaka energetske efikasnosti uređaja

Nove oznake podstiču uštede

Prema najavama iz Evropske unije, dosadašnji standardi energetske efikasnosti električnih uređaja nosiće nove oznake. Planira se izbacivanje dosadašnjih oznaka "+”, a njih će, kako stvari stoje, zameniti dodatna slova.

Početkom leta, Evropski parlament prihvatio je predlog nove uredbe za označavanje energetske efikasnosti koja podrazumeva da će se energetske oznake kretati na skali od A do G. Oznaka "A” će i dalje označavati najmanju, a "G” će biti simbol za najvišu potrošnju energije. Plusevi kojih trenutno uz oznaku „A” ima do tri, biće u potpunosti ukinuti. Nova uredba donosi se kako bi potrošači na što jednostavniji način napravili pravi izbor najefikasnijih uređaja za svoja domaćinstva. Tu se, pre svega, misli na belu tehniku, a cilj je smanjiti količinu utrošene energije, pa time i iznose na računima za struju. 

Navedenom uredbom se proizvođači upućuju na uvođenje većeg broja inovacija i planiranje što intenzivnijih ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti svojih proizvoda. Kako je najavljeno, prvi proizvodi bele tehnike sa novim oznakama za stepen energetske efikasnosti u prodavnicama bi mogli da se nađu krajem 2019. godine. 

Predviđeno je da se ubuduće u razmatranje nove klasifikacije energetske efikasnosti proizvoda uđe kada 30 odsto proizvoda koji se prodaju na tržištu Evropske unije bude potpadalo pod najvišu klasu energetske efikasnosti  (A), odnosno kada polovina proizvoda na tržištu EU bude pripadala prvim dvema klasama energetske efikasnosti (A i B). 

Kako je najavljeno iz Evropske komisije, potrošači širom Evropske unije biće o ovim izmenama obaveštavani na brojne načine. Planira se štampanje posebnih pamfleta sa svim potrebnim informacijama, ali i onlajn verzija. 

U Briselu veruju da će novo označavanje omogućiti kupcima znatne uštede na godišnjem nivou, a na ideju o promenama došlo se jer su postojeće energetske oznake koje su uključivale  А+  do А+++ razrede, zbunjivale potrošače. Tačnije, došlo se u situaciju da su gotovo svi proizvodi koji su se mogli naći na tržištu Evropske unije u nekom od „A” razreda. Prelaskom na jednostavniju i precizniju skalu omogućiće se veća ušteda energije.

Evropska komisija već je izračunala da će svako domaćinstvo u državama članicama EU, novim načinom označavanja energetske efikasnosti, u proseku uštedeti oko 480 evra godišnje. Planirano je i uvođenje registra proizvoda po energetskoj efikasnosti, kako bi se ostvarila bolja kontrola takvih proizvoda. Procene su da danas oko 15 odsto proizvoda na tržištu nije tačno obeleženo kada je u pitanju stepen energetske efikasnosti.

I ne samo po iznosu računa, već i po količini utrošene električne energije, novi način označavanja energetske efikasnosti proizvoda bele tehnike mogao bi doneti velike uštede. Zvaničnici EU već su predstavili računicu da će ovim merama pojačane energetske efikasnosti, na godišnjem nivou u Evropskoj uniji biti ušteđeno oko 200 milijardi kilovat-časova električne energije. Kolika je to ušteda, moglo bi se razumeti ukoliko bi se navedeni podatak uporedio sa godišnjom potrošnjom struje u nekima od država Evropske unije. Na primer, ušteda koja će biti ostvarena novim načinom obeležavanja ravna je godišnjoj potrošnji Estonije, Letonije i Litvanije zajedno.

Kako iz Brisela saopštavaju, cilj EU je da se do 2030. godine poveća energetska efikasnost za 27 odsto. 

Revidiranom oznakom energetske efikasnosti proizvođači i evropski trgovci na malo povećaće svoje prihode za više od deset milijardi evra godišnje. Novi sistem označavanja biće definisan nizom akata, pa će tako, na primer, za belu tehniku i televizore energetske nalepnice početi da se koriste u trgovinama početkom 2020. godine, a energetske oznake za usisivače i sušače rublja krajem 2024. godine, poručuju iz Evropske komisije.

Sprovedena istraživanja pokazala su da 86 odsto kupaca bele tehnike i malih kućnih aparata uvažava energetsku oznaku prilikom kupovine električnih uređaja. U planu je formiranje javne baze podataka, kako bi kupci mogli pre nabavke novih aparata da upoređuju energetsku efikasnost raznih uređaja.

Pokazalo se, naime, da je za električne uređaje naveden energetski razred određenog kućnog aparata, ali da kupci ne znaju koliko struje godišnje on troši i da li se isplati, možda, kupiti neku drugu marku uređaja koji je u istom energetskom ili cenovnom razredu.Nastavak teksta možete pročitati u 43. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.