Big Deal, takmičenje najboljih studenata pravnih fakulteta regiona

Prilika za dobar posao

Praktični rad je nešto što nedostaje gotovo svakom studentu u Srbiji. Tako je i sa studentima prava ne samo kod nas, već i u regionu. U tim trenucima, studije slučaja su nešto najrealnije što može da im približi kako se radi na najvišim nivoima u nekoj profesiji. Tako studenti prava imaju mogućnost da uđu u svet advokature na velika vrata, zahvaljujući Big Deal projektu koji se odvija isključivo na engleskom jeziku

Već sedmu godinu zaredom Big Deal projekat okuplja najbolje studente pravnih fakulteta iz Srbije, u koji su u poslednje tri godine uključeni i studenti iz regiona. Studentima se kroz simulaciju kupoprodajne transakcije pruža prilika da se susretnu sa konkretnim problemima koji se dešavaju u privredi i da ih rešavaju u gotovo realnim uslovima. Ove godine studija slučaja je počela 20. septembra kada su studentima dostavljeni materijali i započet je rad sa mentorima i timovima. Tako je 10. oktobra u Beogradu održano predavanje za studente pravnih fakulteta u Beogradu i Kragujevcu o pravnoj analizi privrednog društva (Due diligence), pregovaračkom procesu, tehnikama izrade kupoprodajnog ugovora (SPA), kao i o ugovoru između članova društva (Shareholders Agreement). Do 20. novembra timovi su predali svoje nacrte, nakon čega sledi i takmičenje koje se održava 30. novembra i 1. decembra u Ljubljani u Sloveniji.

„U pitanju je dvokružno takmičenje u kojem se i ove godine radi o prodaji domaćeg društva i svaka TLA članica prilagođava zadatak svojoj jurisdikciji. Studenti u jednom relativno dužem vremenskom periodu imaju prilike da sarađuju u timu i da vide kako to izgleda u stvarnom životu. Na taj način sa jedne strane stiču utisak o tome šta znači biti advokat koji se bavi takvom vrstom pružanja pravnih usluga, a sa druge strane će na primeru videti kako to izgleda uživo u jednoj međunarodnoj interakciji uz mentore iz advokatskih kancelarija i njihovih asistenata i profesora sa fakulteta, koji će ih pratiti tokom celog takmičenja", rekao je Nenad Popović, stariji partner advokatske kancelarije JPM.

Zahvaljujući ovom projektu, studenti postaju konkurentniji na tržištu rada, a većina njih nađe posao odmah po završetku projekta. Takav je slučaj između ostalog i sa Jelenom Malešević koja je tri godine nakon svog učešća u projektu i dalje zaposlena u advokatskoj kancelariji Janković, Popović i Mitić.

„Meni je veoma zanimljivo da posmatram studente sad iz perspektive zaposlenog, jer sam i ja upravo pre tri godine dobila mogućnost koja se nudi najboljim studentima, a to je da sam osvojila tromesečnu praksu, koja se na kraju završila zaposlenjem u kancelariji. Tako da je ovo jedna od najboljih prilika da prvo vide kako ovo sve izgleda u gotovo realnim uslovima, a kao drugo, imaju mogućnost da steknu zaposlenje odmah po završetku studija", istakla je Jelena Malešević.

Srbiju će ove godine predstavljati timovi iz Beograda i Kragujevca koji će svoje znanje odmeriti sa studentima pravnih fakulteta iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

„Svima nama u većoj ili manjoj meri nedostaje praktično znanje. Konkretno u mom slučaju očekujem da ću iz oblasti prava koje me najviše interesuje, a to je privredno pravo, steći potrebne veštine i znanja, a i izazivati sebe kako bismo osmislili nova rešenja za probleme koji nam se u projektu budu nudili. Iskustvo kolega sa prethodnih godina i kolega sa raznih univerziteta je bilo neverovatno, prilike su bile takve da su im u velikoj meri promenile budućnost i opredelile ih za njihovo konačno zanimanje, odnosno advokaturu u privrednom pravu", istakla je Sandra Krstajić, studentkinja četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Neki od preduslova prilikom odabira studenata u okviru samih fakulteta za takmičenje su visok prosek i odlično poznavanje engleskog jezika. Da bi postali članovi tima koji čini 4-5 studenata, važni su snalaženje u pripremnom pisanju eseja i prezentacija na engleskom jeziku. Na Pravnom fakultetu u Beogradu onima koji se pokažu kao uspešni na ovom projektu, priznaje se ispit „Pravne veštine".

Nastavak teksta možete pročitati u 45. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.