Elektroprivreda Srbije nastavlja ulaganja u proizvodnju, ekologiju i povećanje efikasnosti

Nova elektrana posle četvrt veka i prvi vetropark

Elektroprivreda Srbije je u novembru započela gradnju prvog velikog postrojenja za proizvodnju električne energije posle više od četvrt veka i obezbedila novac za instaliranje prvog vetroparka u svom vlasništvu. Uporedo sa ovim kapitalnim ulaganjima, nastavila je i investicije u smanjenje štetnih emisija iz termoelektrana, modernizaciju hidroelektrana i povećanje efikasnosti na rudarskim kopovima


Polaganjem kamena temeljca pored termoelektrane (TE) „Kostolac B", koja je  u sastavu EPS-ovog ogranka Termoelektrane i kopovi „Kostolac", 20. novembra počela je izgradnja novog bloka B3, snage 350 MW. Vrednost projekta je 616 miliona evra, od čega će Export-Import Bank of China obezbediti 515 miliona evra kroz kredit na 20 godina, a ostatak će finansirati Elektroprivreda Srbije. Deo projekta je i povećanje proizvodnje na površinskom kopu „Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Radove na tom velikom postrojenju za proizvodnju električne energije u Srbiji od 1991. godine izvodi kineska kompanija China Machinery and Engineering Corp (CMEC). Ceo projekat je baziran na Sporazumu o ekonomskoj i tehničkoj saradnji koji su potpisale vlade Srbije i Kine.
Inače, TE „Kostolac B", treća najveća termoelektrana u Srbiji, ima dva bloka od po 350 MW snage, koji su počeli da rade 1988. godine, a novi blok bi trebalo da bude operativan 2022. godine. EPS će, kako su naveli u ovoj kompaniji, dobiti moderan, efikasan blok, koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i povećati kapacitete za proizvodnju električne energije pet odsto.
Tong Zigang, potpredsednik CMEC, rekao je da je za ovu kompaniju gradnja bloka B3 veliki izazov u pogledu organizacije i upravljanja.


Obezbeđen kredit za vetropark, smanjenje zagađenja u Obrenovcu

Zalihe uglja u Srbiji nameću ulaganje u termoelektrane, ali EPS namerava da iskoristi i energiju vetra. Zbog toga je krajem novembra sa nemačkom razvojnom bankom KfW potpisao ugovor o kreditu vrednom 80 miliona evra za izgradnju vetroparka u Kostolcu, snage 66 MW. Novo postrojenje biće prvi kapacitet za proizvodnju električne energije iz vetra u proizvodnom portfoliju EPS-a, kojim dominiraju termoelektrane i hidroelektrane.
Ukupna vrednost projekta je 97 miliona evra, početak gradnje je planiran za 2019, a prvi kilovat-sati se očekuju 2020. Godišnja proizvodnja biće oko 150 miliona kilovat-sati, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava. Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući i grejs period od četiri godine, a fiksna kamatna stopa je 0,85 odsto godišnje. Gradnja vetroparka, koji će imati 20 vetrogeneratora, smanjiće emisije ugljen-dioksida 120.000 tona.
Osim energija vetra, proizvodnju EPS-a „ozeleniće" i izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A" (TENT A) u Obrenovcu, koja je počela u decembru. Glavni izvođač projekta vrednog 167 miliona evra je Mitsubishi Hitachi Power System, a domaće kompanije bi trebalo da obave više od polovine predviđenih radova. Kada u poslednjem kvartalu 2022. godine gradnja bude gotova, emisije sumpor-dioksida biće smanjene devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa obavezama Srbije i evropskim direktivama. Hideto Kawata, predstavnik Mitsubishi Hitachi Power System, naveo je da će učešće srpskih preduzeća u radovima biti veće od 50 odsto.Nastavak teksta možete pročitati u 47. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara