Srpski restorani na svetskoj fešti gastronomije Goût de France

Domaće namirnice na francuski način

Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove je 2015. godine prihvatilo ideju Alena Dikasa, jednog od najpoznatijih francuskih kuvara,  da gastronomsku umetnost svoje zemlje planetarno predstavi i proširi. Ove godine je u više od tri hiljade bistroa i ekskluzivnih restorana, u oko sto pedeset zemalja, bilo  pripremljeno 250.000 različitih jelovnika

Na tanjiru je poslužen karamelizovani pate od guščije džigerice sa pistaćima i jabukom u balzamiku, serviran sa briošem. To je bio  predlog hladnog predjela šefa kuhinje jednog beogradskog restorana koji je svojim gostima početkom proleća ponudio meni na francuski način.

Bar kad je reč o umeću kulinarstva, Srbija je deo sveta već četvrtu godinu zaredom, od kada je Francuska lansirala inicijativu za  pripremu gastronomskih specijaliteta u maniru svoje kuhinje, pod nazivom „Ukusi Francuske" (Goût de France). Taj svojevrsni festival kulinarskih delikatesa održavao se na pet kontinenata, u periodu od 19. do 24. marta.

Na prvi pogled, teško je zamisliti da se u slast musa od čokolade, jedne od tipičnih poslastica Gala, kao začin umešala politika, ovoga puta na neočekivan, ali lep način. Naime, Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove  je 2015. godine prihvatilo ideju Alena Dikasa, jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, da gastronomsku umetnost  svoje zemlje, kao nematerijalnu kulturnu baštinu pod UNESCO zaštitom, planetarno predstavi i proširi.

Prve godine je oko hiljadu restorana širom sveta prihvatilo inicijativu da na dan proleća u svoju kuhinju uvede ukuse Francuske. Ideja je prihvaćena na opšte zadovoljstvo poštovalaca dobrog zalogaja iz celog sveta, pa  su „Ukusi Francuske" od jednog dana u martu prošireni na  celu nedelju. Vrlo brzo interesovanje kulinara je udvostručeno, da bi ove godine u više od tri hiljade bistroa i ekskluzivnih restorana, u oko sto pedeset zemalja, bilo pripremljeno 250.000 različitih jelovnika. U Srbiji je osim Beograda, francuski meni bio na tanjiru restorana u Vrnjačkoj Banji i Novom Sadu.

Kafane, bistroi i restorani se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu, tako što šalju predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom pravi selekciju i bira restorane na mapi sveta. Prvi put ove godine su učesnici i škole kulinarstva i ugostiteljstva. Svake godine ova gastronomska fešta se održava i na brodovima i avionima francuskih kompanija. Idejni tvorac Alen Dikas je ovog puta pozvao restorane u Francuskoj da deo menija posvete uspomeni na nedavno preminulog kolegu, velikog šefa Pola Bokiza.

Nadahnuće za ovu gozbu seže do ideje Ogista Eskofijea, koji je 1912. godine organizovao Epikurovu večeru, kada je u jednom danu u nekoliko svetskih gradova bio poslužen meni za 60.000 zvanica.
Svake godine gostima se nudi tematski meni, pa je za ovogodišnje izdanje Francuska predložila gastronomiju regiona Nuvel Akiten (Nouvelle Aquitaine), odnosno Bordoa sa okolinom. To je posluženje koje čine: guščija džigerica, guščije meso, pačetina, paštete, tartufi, ostrige i naravno sirevi. Zadati okvir „Ukusa Francuske" je: aperitiv, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi i desert. Sve to se konzumira uz odgovarajuća francuska vina, sa neizostavnim šampanjcem kao aperitivom. Cenu menija svaki restoran određuje samostalno.Nastavak teksta možete pročitati u 49. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara