Kolumna Tibora Jone

Kaluđerica na Seni ili kursevi strane normalnosti

Pitanje šta je normalno, a šta ne često je i pitanje konteksta. U Nemačkoj je tako normalno da vam se iznos plate saopštava u bruto iznosu, dok se kod nas iznos saopštava u neto iznosu. Jedan od direktora firmi za koje sam radio, slučajem okolnosti Nemac, pokušao je da uvede praksu saopštavanja plata u bruto iznosima. Jer mu je to bilo normalno.

Nenaviknuti da znamo osnovne informacije o našoj finansijskoj situaciji i da se finansijski staramo o sebi (recimo, budite fer, da li znate napamet, bez virenja, kolika vam je bruto plata?) praksu smo naravno u preduzeću dočekali na nož i radili sve da je sabotiramo.

Deo zaposlenih je mislio da je ovo uvod u neku prevaru, deo je kukao nad promenom sui generis, ali niko nije rekao sa razumevanjem - pa to je nemačka praksa i da zato on to tako. A i zašto bismo morali da razumemo baš svaku minornu nenormalnost na koju naiđemo ili koja nam se servira? 

(Nota bene: usled velikog otpora od prakse se brzo odustalo i naš se radnik još jednom izvukao iz nemačkog obruča i nastavio svoju borbu do neke nove neprijateljske ofanzive. Bila je to mala pobeda našeg normalnog.)

Jedan naš čovek otišao je u veliki svet. I baš kao ovaj moj Nemac i on je sa sobom poneo i svoje navike i svoje shvatanje normalnog. I on je, kao Nemac, rešio da svoje svetonazore praktično realizuje.

U Parizu je taj naš čovek na svoju velelepnu vilu sa početka 20. veka ugradio ganc nove PVC prozore. Jer, od PVC-a niko nije umro, a od promaje mnogi! A na kraju, njegova kuća, njegova pravila. 

Sigurno nije trebalo da traži nečiju dozvolu, jer ko normalan traži dozvolu. A i ako nema dozvolu, sad će sigurno neka legalizacija, pa će to biti OK, pomislio je, možda, naš čovek. Normalno.

Problem u ovoj priči je što je naš čovek zapravo naš ambasador, što je vila rezidencija Srbije, a država Francuska, izuzetno zainteresovana da joj se prestonica ne pretvori u Kaluđericu na Seni.

Pravna država Francuska delovala je hitro (je li ovo normalno ili nenormalno?) zahtevom da se zaštićeni objekat vrati u prvobitno stanje (da li je ovo normalno ili nenormalno?) te prestupniku izrekla kaznu u iznosu od 100.000 evra (normalno ili nenormalno?) koju će platiti ne ambasador, nego Živorad i Milinka (normalno ili nenormalno?) i to porezom koji je mogao da ode na to da Živorad i Milinka, recimo, imaju ambulantna kola u svom gradu.

Naše društvo još od 1989. godine pravi svoja pravila i kreira svoju normalnost, pravila za ono što se smatra normalnim. Nažalost, te dve normalnosti, naša i normalnost onoga što prepoznajemo kao svet zapadne civilizacije, deluju kao dva vektora suprotnih smerova. Što stvara sve veće probleme u momentima kada dođe do interakcije dve normalnosti, kao što je to bio slučaj sa ambasadorom, njegovim PVC prozorima i Francuskom.

To što su kod nas normalne postale čudne stvari i pojave – npr. korupcija, arbitrarna pravda, neodgovornost za javnu reč i javne finansije, to da se država poklanja tajnim ugovorima, potom, da se ne može saznati šta radi izabrani predstavnik naroda, da nam poslanik bude osuđivani ratni zločinac itd. itd. - to znači da ćemo mi uskoro morati da, pored kurseva stranih jezika, uvedemo i kurseve strane normalnosti, kako bismo uopšte mogli da budemo kompatibilni sa svetom, da tu njihovu normalnost ako ne prihvatimo, ono bar da je razumemo i da znamo kako se primenjuje. 

Da je ovakav kurs već postojao, ambasador bi mogao da nauči, recimo na kursu francuske normalnosti, da se u toj zemlji prozori ne mogu menjati kad se kome ćefne, da postoji urbanistički red i država spremna da ga štiti kaznama i da, ako ima promaje, traži dozvolu od opštine za radove. Ili da nije normalno pretući bilo koga nasmrt jer je prišao devojci za koju nije znao da ti je cura ... 

Paralelno sa tim valjalo bi imati i kurseve domaće normalnosti kako bi se gospodin stranac mogao prilagoditi, da ne kažem unormaliti za bezbedno funkcionisanje u našem vilajetu. Recimo - iznos plate saopštavajte isključivo u njenom neto iznosu. Ako može i u evrima. Normalno! 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara