Emil Tedeski, vlasnik i osnivač Atlantic Grupe

Nikad se nismo oslanjali na politiku

Svatko može imati ambiciju rasta, ali ta ambicija ne može biti u nesrazmjeru s mogućnostima sustava da servisira svoje obaveze, inače stvar nije dugoročno održiva. Zdrav sustav temelji se na odgovornom planiranju akvizicija, investicija, financiranja, a održivi rast na kvalitetnoj strategiji čija ambicija ne prelazi realne mogućnosti. To ne znači da planiranje ne može ili ne treba biti ambiciozno. Mi smo vrlo ambiciozni u postavljanju ciljeva, ali izuzetno pazimo da oni budu ostvarivi i da ne ugrožavaju poslovanje.

Emil Tedeski spada u red ljudi koji su zaista krenuli od početka i napravili poslovnu imperiju, ali ne na staklenim nogama, ne uz jaku političku podršku, već je kompanija rasla postepeno, na stabilnim osnovama, uz dobro planiranje i procene. Danas ova kompanija, osim u regionu, posluje u Evropi, ali i u Rusiji i Americi. O poslovnoj filozofiji i tome kako je stvorio poslovnu imperiju, u ekskluzivnom intervjuu za „Novu ekonomiju" govori osnivač Atlantic Grupe Emil Tedeski.


Atlantic Grupa je kompanija koja raste velikom brzinom - imali ste dosta akvizicija, ali ste prošle godine smanjili zaduženost. Da li vam je Agrokor bio opomena?

Atlantic Grupa je prije svega kompanija koja odgovorno planira, ambiciozno koliko i realistično. Naš rast je izvanredan, ali nije ni na koji način umjetan ili bez podrške u smislu likvidnosti i adekvatne razine zaduženosti kompanije, bilo da rastemo organski kao posljednjih nekoliko godina ili kroz akvizicije, kroz koje se uvijek ostvaruju važniji iskoraci i veće stope rasta. Mi poslujemo i rastemo odgovorno, prema nama i prema okolini, od samih naših početaka i u tom smislu slučaj Agrokor nam je samo poslužio kao dodatna potvrda da radimo ispravno.  


Koliko će vas koštati problem u koji je Agrokor upao, s obzirom na to da je Konzum vodeći maloprodavac, a Atlantic najveći dobavljač u Hrvatskoj?

Poslovanje Atlantic Grupe ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo krizom u sustavu Agrokora. Budući da upravljanje rizicima i diverzifikaciju kupaca imamo kao dio redovnih poslovnih procedura, naša izloženost sustavu maloprodaje Agrokora nije bila prevelika, iako su nam najveći pojedinačni kupac. Usljed problema njihov se tržišni udio u maloprodaji smanjio, ali smo to kroz suradnju s drugim partnerima u maloprodaji više nego nadoknadili, ostvarivši i rast prodaje i rast profitabilnosti. Atlantic nije imao nikakve financijske aranžmane s Agrokorom i nemamo takvih izazova, stari dug smo naplatili, a očekujemo da ćemo preostali dio tzv. graničnog duga naplatiti u procesu nagodbe vjerovnika i nove Uprave.

Da li ste zainteresovani za preuzimanje nekih od Agrokorovih kompanija? Da li su vam zanimljive još neke kompanije u Srbiji?

Trenutno ne. U sustavu Agrokora u čitavoj regiji ima niz kompanija koje dobro posluju, imaju prepoznatljive brendove i relevantne tržišne udjele i neke od njih se mogu uklopiti u naš poslovni model, međutim naša akvizicijska strategija proizlazi primarno iz strategije razvoja Atlantic Grupe, ona ne ovisi ni o Agrokoru ni o bilo kojem pojedinačnom faktoru u okruženju. Mi sustavno promatramo situaciju na tržištima u regiji i izvan regije, a s obzirom na ambicije u internacionalizaciji jako su nam zanimljiva europska tržišta i u tom se smislu ne ograničavamo ni vremenski ni teritorijalno na razvoj situacije s Agrokorom.Nastavak teksta možete pročitati u 51. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara