Kolumna Tibora Jone

Da li postoji nešto što nas zanima?

Već mesecima traje pomalo donkihotovska borba (dela) Novobeograđana za zaštitu Savskog nasipa i njegove okoline od divlje gradnje i posledica koje ta nelegalna gradnja proizvodi na okolinu, pravni sistem, bezbednost, vodosnabdevanje...

Država Srbija suspendovala je po ko zna koji put svoje zakone i obustavila vladavinu prava na delu svoje teritorije na kojoj su Dobitnici Tranzicije sagradili svoje vikendice. Među dobitnicima ima i zvučnih imena poput porodice čoveka koji se pred patrijarhom u Domu Narodne skupštine zakleo na Ustavu da će ga štititi. Takve dobitnike se kod nas ne uznemirava glupostima kao što su dozvole za gradnju.

Gospoda su nelegalno izgradila vikendice do kojih sada redovno saobraćaju svojim automobilima, normalno. Kao auto-put koriste nasip koji Novi Beograd brani od poplava. Obaška podatak da se u okolini tih vikendica nalaze izvori pijaće vode za ceo Beograd, zbog čega je delom gradnja na tom potezu i zabranjena, a oko kojih su naši Dobitnici Tranzicije izbušili svoje septičke jame.

Zbog zaštite koju su svojim novcem sebi obezbedili, država Srbija ne reaguje i ne ruši nelegalno, pa čak nema snage ni da postavi saobraćajca koji bi Dobitnike Tranzicije zamolio fino da izvole ne koristiti nasip kao auto-stradu. Ukratko – srpska deco, postanite babe – odnosno Dobitnici Tranzicije.

Nastavak teksta možete pročitati u 53. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara