Kolumna Bogdana Petrovića

Kakve veze ima natalitet sa Kosovom

Usred letnjih odmora, bez jasnog neposrednog povoda, predsednik Vučić se obratio naciji kako bi po ko zna koji put ukazao da je što pre neophodno rešenje problema sa Albancima.

Za to, po njemu, postoje četiri razloga. Prvi razlog – potreba za dugotrajnim mirom između Srba i Albanaca, sam po sebi nije sporan, jer niko razuman ne želi rat, ali pošto međunarodne snage kontrolišu situaciju na Kosovu i Metohiji on nije nimalo izgledan, osim u tabloidima pod kontrolom vlasti. Drugi, da je to potrebno radi ubrzanog ekonomskog razvoja zemlje, jer više ne bi bilo otežavajućih faktora koji nas, kako kaže, sputavaju čitav vek, ne deluje preterano uverljivo. Nije ubedljiv ni treći razlog, odnosno, da bi to dovelo do povećavanja stranih investicija i popravljanja imidža zemlje. Predsednik je tom prilikom i sâm naveo da su investicije najveće u regionu, pa je pitanje kako će ih baš to povećati, kada druge države u regionu, koje nemaju kosovski problem, imaju manje investicije?

Međutim, posebno je problematičan poslednji, četvrti argument, a to je da će, po analizama, Srba u odsustvu dogovora biti 2050. godine za milion manje nego u slučaju sporazuma.

Nastavak teksta možete pročitati u 53. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.