Dva Meseca (novogodišnja priča iz Kine)

Čengdu (Chengdu) je glavni i najveći grad provincije Sičuan na jugozapadu Kine.
Nalazi se na ivici plodnih ravnica Crvenog basena i zbog svog poljoprivrednog bogatstva, Čengdu se ponekad naziva „zemlja meda i mleka"

Čengdu ima reputaciju veoma „opuštenog" grada u kome živi 14 miliona stanovnika i jedan je od najpoželjnijih megagradova za život u celoj Kini.

Reputaciju za prvi izbor gradova dobio je dobrim urbanim planiranjem, savremenom i atraktivnom arhitekturom značajnih svetskih arhitekata, velikim površinama zelenila, sa akcentom na kulturu, noćni život i tehnološke inovacije.

U kineskim medijima se ovog oktobra pojavila vest da Kina ima ambiciozan plan da u „svemir" lansira „lažni Mesec" kako bi osvetlila noćno nebo. I to iznad Čengdua.

Ova sci-fi vest, koja je prvi put predstavljena na nacionalnom skupu o masovnim inovacijama i preduzetništvu, izazvala je fascinaciju auditorijuma, skepticizam od strane naučnika, puno pitanja, kao i potpuno ismevanje dela javnosti.

Može li Kina zaista „upaliti" noćno nebo?

Čengdu planira da u naredne dve godine pokrene satelit za osvetljenje grada kao zamenu za svoju uličnu rasvetu, nešto kao veštački Mesec.
Satelit bi imitirao sjaj pravog Meseca sa dovoljno jakom svetlosnom energijom koja bi mogla da osvetli gradske ulice noću.

Izveštaji nisu dali nikakve detalje o tome kako će izgledati kineski „Mesec", ali se zna da će reflektovati sunčevu svetlost na području od 10 do 80 km sa svetlošću osam puta jačom od pravog Meseca. Tačnost i intenzitet svetla bi mogli biti kontrolisani sa Zemlje od koje bi  satelit bio udaljen 500 km, otprilike iste visine kao i međunarodne svemirske stanice. (Mesec orbitira u proseku oko 380.000 km iznad Zemlje.)
Veštački Mesec će imati na svojoj površini reflektujući sloj osetljiv na svetlost koji će zrake Sunca usmeravati ka Zemlji solarnim krilima čiji se uglovi mogu prilagoditi uglu koji bi bio najbolji da se svetlost precizno usmeri na određene i ciljane površine.

Kineski svemirski ciljevi nisu tajna već izvesno vreme, 90-ih godina prošlog veka Rusija je eksperimentisala sa korišćenjem orbitalnog ogledala i usmeravanjem svetlosti na neke gradove u severozapadnom delu svoje zemlje. Projekat je okončan 1999. godine kao neuspešan jer je veliko ogledalo nažalost eksplodiralo u atmosferi, a ni američki projekti na slične teme, kao što je poslednji, lansiranje veštačke zvezde Humanity Star u svemir,  nisu uspešno završeni.
Kinezi tvrde da je testiranje satelita, „drugog Meseca", započeto pre godinu dana, a da je tehnologija sada dovoljno razvijena da u naredne dve godine projekat bude okončan.

Osim urbanog i turistima zanimljivog grada, Čengdu je poznat po najvećem centru za istraživanje i zaštitu pandi na svetu, konzervatorskom centru gde posetioci mogu videti ugrožene džinovske pande u prirodnom staništu. Postoji bojazan određenog dela auditorijuma koji misli da svetlo koje će se reflektovati iz svemira ne napravi negativne aspekte na dnevnu rutinu već ionako osetljivih i ugroženih vrsta. Mnoga istraživanja pokazuju da su mnoge životinje veoma osetljive na svetlost i faze Meseca.
Međutim, iz tehnološkog instituta za optiku Harbin stižu vesti da ovakva svetlost koju emituje satelit neće ugroziti navike životinja, pošto to nije snop već svetlost opisana kao sumrak, prijatna i prirodna. 

Jedan Mesec je dovoljan za većinu nas, ali ne i za zvaničnike kineskog grada Čengdua. Oni žele dva, za početak, i spremni su da se tome posvete i ulože novac kako bi se to ostvarilo.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara