Roman „Bračna terapija za ljubavnike“

Delo Dijega de Silve je ljubavna komedija kojoj je teško odoleti, pomalo paradoksalna, ispričana u tri glasa (dvoje ljubavnika + psihijatar), gde se na svakom koraku nailazi na klasične ljubavne tikove i  trikove koji se na kraju pretvaraju u savršenu definiciju ljubavne klopke

Modesto i Vivijana su dvoje odraslih ljudi. Imaju decu. Odavno su u braku. Odnosno u nesrećnim brakovima. Sa drugim supružnicima. Činjenica da se mnogo vole samo komplikuje stvari. Jer od bezbrižnih ljubavnika, vremenom postaju stabilan par. I njihov odnos postaje identičan njihovim zvaničnim bračnim vezama. Naime, tajnost veze pretvara se u nepodnošljivu otežavajuću okolnost. A kao što se često događa sa vanbračnim ljubavima, u jednom trenutku ljubavnici postave sebi pitanje: „Šta sad? Da li da raskinem vezu koja mi se otrgla kontroli, ili da je obelodanim?" Vivijana se odlučuje za treće rešenje: primorava Modesta da pođe sa njom na bračnu terapiju.

To je zaplet romana „Bračna terapija za ljubavnike" koji sam prevela sa italijanskog jezika za izdavačku kuću Clio iz Beograda. Autor romana je napuljski pisac Dijego de Silva, jedan od najčitanijih italijanskih pisaca. I istovremeno jedan od najduhovitijih. Dok čitamo njegove knjige, smejemo se od srca. Samima sebi, jer se prepoznajemo u životima njegovih junaka. U životima odraslih ljudi. Taj lekoviti smeh smanjuje napetost i relativizuje. Relativizuje našu potrebu da izađemo na kraj sa prevarama i problemima koje nam donosi život. Apstrahuje konkretan događaj i na taj način kao da se njegovo štetno dejstvo ublažava, te se on od lične nesreće pretvara u baštinu i kategoriju čitavog čovečanstva. To umeće buđenja nečega u nama (nečega što je očigledno želelo da bude probuđeno!) jeste i osnovni razlog tolike naklonjenosti čitalaca Dijegu de Silvi. A posebno jer se to otkrivanje istine o nama događa u potpuno neočekivanim trenucima!

Nastavak teksta možete pročitati u 59. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija". 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara