Fakultet dramskih umetnosti (FDU) postaje centar za Jugoistočnu Evropu u okviru projekta „Looking China“

Kina u objektivu beogradskih studenata

U jakoj konkurenciji najprestižnijih filmskih škola u svetu, studenti i profesori  TV i filmske režije beogradskog FDU već godinama sa uspehom učestvuju u projektu Univerziteta u Pekingu

Najmnogoljudnija zemlja na planeti, sa svojom izuzetno bogatom tradicijom, dugom istorijom, civilizacijom koja traje nekoliko milenijuma, nepresušni je izvor inspiracije za brojne profesionalce različitih oblasti iz celog cveta,  posebno iz oblasti medija, pre svega filma. Televizija i film približili su nam tu daleku zemlju, ali još uvek nedovoljno.

U nameri da približi Kinu ostatku sveta, Pekinški univerzitet (Beijing normal university), uz podršku kineskog Ministarstva kulture, osnovao je fondaciju koja je osmislila projekat „Looking China". Projekat je okrenut stranim studentima, njima se svake godine upućuje poziv da dođu u Kinu, posete one njene delove koji se na nalaze u programima turističkih obilazaka, koji su manje dostupni, nepoznati, a kriju velika blaga koja bi tek trebalo otkriti i predstaviti svetu. U projektu svake godine učestvuje 100 studenata, iz raznih zemalja, podeljenih u 10 grupa po 10 studenata, koji tri sedmice provedu u nekom kineskom gradu, provinciji i snime na određene, zadate teme kratak film o svom susretu sa bogatom istorijom, tradicijom i običajima Kine. Svaka grupa u različito vreme obilazi drugi grad, mesto, provinciju i ne mogu se međusobno sresti.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu (FDU) u projektu „Looking China", koji traje devet godina, ove godine učestvuje već peti put. To je veliko priznanje i uspeh, kada se zna koliko je veliko interesovanje u celom svetu, veliki broj filmskih škola i univerziteta iz celog sveta svake godine konkuriše sa svojim predlozima i idejama kako bi uzeo učešće u ovom međunarodnom projektu Pekinškog univerziteta.  

Peđa Velinović, prodekan i profesor FDU na odseku za TV i filmsku režiju, na sajtu CILECT (Međunarodno udruženje najznačajnijih filmskih škola, sa oko  200 članova, među kojima je i FDU), naleteo je pre više godina na konkurs kineske fondacije koja poziva studente iz celog sveta da učestvuju u projektu  zanimljivog naziva „Looking China" („Pogledaj Kinu").

 „Odmah sam poslao mejl u kome sam izrazio želju da i naši studenti učestvuju u tom projektu. Odgovorili su da je svih 100 mesta već popunjeno, da je interesovanje u svetu ogromno i savetovali da se javimo naredne godine", priseća se prof. Velinović, u razgovoru za naš magazin, početaka saradnje sa kineskim kolegama.

Narednog dana stigao je novi mejl iz Kine, u kome su kineske kolege predložile da FDU pošalje dva studenta koji bi se priključili grupi Italijana. „Tako smo", dodaje naš sagovornik, „krenuli u ’kinesku avanturu’ koja traje skoro deceniju i nadamo se da će trajati dok traje ovaj međunarodni projekat. Susret sa Kinom, sa njenom istorijom, svakodnevnim životom u toj dalekoj zemlji, za buduće reditelje bilo je izuzetno korisno i zanimljivo iskustvo, donelo im je nova poznanstva, nove izazove, mnogo su naučili i dobili priliku da pokažu šta znaju i koliko vladaju svojim budućim zanatom", ističe prof. Velinović.

Sledeće godine iz Kine je stigla ponuda da studenti FDU konkurišu za učešće u projektu „Looking China" i tada su se četiri naša studenta priključila australijskoj grupi. Sa njima je tada prvi put u Kini, kao mentor, boravila i prof. Andrijana Stojković sa FDU. Naredne godine, na poziv prof. Velinovića, kineske kolege došle su u Beograd, gde su kao gosti FDU imali priliku, u okviru programa „Letnje filmske škole", da prisustvuju projekciji filmova snimljenih tokom boravka studenata ovog fakulteta u Kini.

Fakultet dramskih umetnosti peti put učestvuje u projektu „Looking China", dok studenti ovog fakulteta učestvuju u tom projektu od samog početka, punih devet godina, sa ponosom ističe prof. Velinović i podseća da je interesovanje u svetu za projekat „Looking China" ogromno, a konkurencija veoma velika. On ističe da je naši studenti uspevaju godinama da u oštroj konkurenciji iz celog sveta uvek izbore svoje mesto, pre svega zbog kvaliteta koji su prikazali, ali i zbog  odgovornosti i ozbiljnosti koju su pokazali angažmanom u samom projektu.

Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.