Moto GP, najstarije moto sport takmičenje

Obećanje, doktor, uživanje

Moto GP je uradio sve ono što ne polazi za rukom Formuli 1. Trke su mnogo uzbudljivije nego u potpuno predvidljivoj Formuli 1. Umeće vozača još uvek igra važnu ulogu, a na trkama je moguće ponekad osetiti i duh starih vremena, kada novac nije bio baš sve.

Svako obećanje mora da se ispuni, a pogotovo ono koje otac da sinu. Još dok sam ga kao malog vozio motorom sporednim ulicama do obdaništa, obećao sam mu da ćemo posetiti trku Moto GP-a i da će videti legendu moto sporta Valentina Rossija na stazi. Pošto je Vale napunio 39 godina i sve je bliži penziji, požurili smo i kupili karte. Najbliža trka Moto GP-a Beogradu je Spielberg ring, Velika nagrada Austrije. 

Moto GP je najstarije moto sport takmičenje. Prva trka se vozila još 1949. Pedesetih godina su dominirali italijanski proizvođači, a šezdesetih počinje dominacija japanskih proizvođača, Honda Suzuki i Yamaha. Njihova era traje do danas uz povremene pobede italijanskog Ducatija. Što se vozača tiče, neprikosnovena figura je pomenuti Valentino Rossi, devetostruki šampion i mnogo više od toga. Dovoljno je reći da je 80 odsto  svih prodatih reklamnih proizvoda vezano za Rossija. Harizma broja 46 se gradila godinama i skupila je armiju navijača. Rossi nije samo zaštitni znak Moto GP nego i mnogo šire, svetski brand. Uz njega i dobar marketing Moto GP je uspeo da privuče mnogo više poklonika nego izvikana Formula 1, što predstavlja samo po sebi fenomen, s obzirom na neuporedivo veći broj zaljubljenika u četiri točka.

Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara