Švedska: Muzej ratnog broda „Vasa“ i ostale intrige

Pouke iz daleke prošlosti

Vasa je poslužio kao inspiracija za famoznog „Letećeg Holanđanina" iz holivudske sage  „Pirati sa Kariba". Iz najdublje dubine izroni taj „ukleti Holandez" kao duh i unese stravu u gledalište i posade u filmskim brodovima, čak ni Džeku Sparou kojeg glumi Džoni Dep nije svejedno. Kad bih bila noćni čuvar u Muzeju „Vasa" ne znam kako bih jutro dočekala, nekako mi jezu izaziva jer je stvaran, a ne fikcija

Čovek širokog spektra koji drži do sebe ne bi trebalo da robuje predrasudama. Evo na primer moj slučaj. Odlagala sam posetu Švedskoj, sve misleći da je tamo neizdrživo hladno i leti. Ali, pošto se klima na globalnom nivou poremetila, ni Skandinavija nije pošteđena. Dakle, ako me neko slučajno pita kakvo je vreme u Švedskoj u junu kazaću divno, toplo, ponekada moraš i suncobranom da se braniš od usijane zvezde, a možeš da zapamtiš i bele noći, pa posle nadugo i naširoko prepričavaš nesvakidašnje iskustvo. Privlačila su me njihova plava prostranstva al’ se nisam bućnula u vodu, mada sam videla mnoštvo devojčica i dečaka kako razdragano skaču u Baltičko i Severno more. Šta zna dete šta je 17- 20 stepeni Celzijusa, uzme da pliva, pa se ugreje dok radi rukama i nogama.  

Dakle, Švedska. Od uspavanog Geteborga do dinamičnog Stokholma, 500 kilometara, kolima, pored jezera, kroz raskošne šumske pejzaže, doline, ušuškane gradiće. 

Kralj je znao gde da se smesti, u očaravajući stokholmski Gamla Stan/Stari grad, a i meni se na njegovom ostrvu svidelo, pa smo uzeli sobu u hotelu, blizu palate. Šetali smo uzduž i popreko, merili korake, Parlament, Gradska skupština, Centralna stanica, Glavni gradski trg gde se nalazi sedište Nobelove akademije, prelazili silne kilometre, odmarali se, jeli švedske ćufte, morske plodove, lososa, zurili u Baltik, jahte, brodove...I rešili da posetimo magično ostrvo Jurgorden (Djurgarden, u prevodu - životinjska farma),  a ponajpre Muzej broda „Vasa" jer je „Vasa" legenda sa ultrakratkom radnom biografijom, ali viševekovnom istorijom postojanja. Ostrvo je u XVI veku, beleže hroničari, bilo omiljeno kraljevsko lovište, ali nećemo o tome kako su krunisane glave ubijale jelene, irvase i šta naleti. Do ostrva se može mostom, ali mi smo uhvatili feri iz Starog grada.

Bio je državni praznik kad smo zaplovili kod „Vase", bio je prvi dan leta, pa su mnoge devojke i žene nosile vence svežeg poljskog cveća na glavi i bilo je neke naglašene veselosti i razdraganosti po parkovima i ulicama prestonice.

Jurgorden je svojevrsna oaza kulture i zabave. Na njemu je i kultna grupa ABBA dobila muzej, opsedaju ga poštovaoci i kad ga napuštaju pevuše „Money, money", „Mamma Mia". Do hrama slavne četvorke je Muzej Vikinga, Akvarijum, spektakularni luna park (Grona Lund) sa više od trideset raznovrsnih vožnji od sporih, gotovo panzionerskih, do turbo adrenalinskih. Vriska i cika ljudi uglavnom dopire sa rolerkostera i visinskog stuba od 80 metara sa čijeg vrha te spuste za šest sekundi i još ti preporuče da kad si „gore" uživaš u pogledu na grad, a ti ne znaš ni kako se zoveš, ni gde ti je stomak.

Nordijski muzej (Nordiska Museet) smešten je u raskošno renesansno zdanje u čijem holu dominira statua „oca nacije" kralja Gustava Vase, koji je istupivši iz unije sa Norveškom i Danskom, osnovao samostalnu naslednu monarhiju Švedsku. Brod je po njemu dobio ime.

Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara