Ulaganja od 20 miliona evra i naredne godine

Planovi Štade za Hemofarm

Generalni direktor Štada grupe, u okviru koje posluje i Hemofarm, Peter Goldšmit, izjavio je da je ta nemačka farmaceutska kompanija u razvoj vršačke fabrike lekova ove godine uložila 20 miliona evra i najavio da će u narednoj godini ulaganja biti u približno istom iznosu.

„Investicije će ići u poboljšanje produktivnosti, da svi procesi budu jeftiniji, ali i u poboljšanje kvaliteta. U pogone, za obuku ljudi, u sve ono što će nam pomoći da ostanemo konkurentni", kazao je Goldšmit  na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon godišnjeg globalnog sastanka 150 rukovodilaca Štada grupe, koji se prvi put održao u Srbiji. 

Rekao je i da privredna stagnacija u Nemačkoj neće ugroziti planirana ulaganja u Srbiju, odnosno da te investicije nisu povezane sa makroekonomskom situacijom u Nemačkoj, dodavši da je Štada grupa i dalje među prvih deset kompanija u toj zemlji.

Prema njegovim rečima, Hemofarm je za Štadu od suštinske važnosti, ne samo sa komercijalnog aspekta, već je on, naglasio je, jedan od osnovnih stubova zdravstva u Srbiji, ali koji proizvodi lekove i preparate i za svet. Podsetio je da je prošle godine Hemofarm proizveo 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba. 

Istaknuto je i da je od 2006. godine, od kada je Hemofarm deo Štada grupe, u opremu, infrastrukturu, procese i uvođenje najmodernijih standarda uloženo oko 300 miliona evra. Govoreći o poslovanju Štada grupe, koja prodaje svoje proizvode u 130 zemalja, on je naveo da je u prvih šest meseci ove godine grupa imala rast od 11 odsto. 

Goldšmit je istakao da je rast zabeležen u mnogim zemljama i regionima gde Štada posluje, a posebno u oblasti generičkih proizvoda, ali i u brendiranim proizvodima, koji obuhvataju proizvode koji se prodaju bez lekarskog recepta i medicinske proizvode široke potrošnje.

Nastavak teksta možete pročitati u 64. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija". 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara