Kolumna Bogdana Petrović

Svemoćni Vesić koji ništa ne zna

Agonija centra Beograda počela je početkom maja sa radovima na Trgu republike. Građani su nekako prihvatili da „to mora" i da treba  da se strpe do početka septembra, kako bi grad izgledao bolje posle rekonstrukcije Trga. 

Gradski oci su pretili i da trajnim zatvaranjem Vasine ulice i njenim pretvaranjem u „ulicu kulture" praktično izvrše „urbicid" nad preostalim stanovnicima strogog centra grada, koji bi takvim činom postali udaljeni čak kilometar od javnog prevoza; pod pritiskom kritika su za sada odustali od tih namera, pa je stanovnicima malo laknulo kada je prvog septembra, uz veliku pompu i „spektakl" koji je priređen od strane Narodnog pozorišta, Trg otvoren za saobraćaj i otvorena Vasina ulica.

Uspostavile su se autobuske i trolejbuske linije; za neka bolja vremena odloženo je sređivanje Studentskog trga sa gradnjom mamutske garaže i izmeštanje trolejbuske okretnice na donji Dorćol.
Vozači su doduše gunđali kada su truckali preko grubih kocaka na Trgu; biciklisti su morali da voze po pešačkim delovima Trga kako bi izbegli genijalno osmišljenu „zonu mirujućeg saobraćaja" čiji tvorci jednostavno nisu mislili da i bicikli koriste Trg (možda su smatrali da treba da se probijaju pored pešaka u Knez Mihailovoj).
Međutim, taman kada se život u centru delimično normalizovao (ako izuzmemo bicikliste i gunđanje vozača zbog truckanja), ispostavilo se da su famozne hrapave granitne kocke koje je trebalo da obezbede „mirujući saobraćaj" naprosto propale. Gradski čovek za sve Goran Vesić brže-bolje je obećao da će se sve to popraviti na teret izvođača radova Štrabaga, a da će se radovi obavljati noću, tako da se ne remeti saobraćaj.

To naravno nije bilo moguće. Bilo je neophodno da se praktično ceo kolovoz uradi ponovo; skinute su kocke, u podlozi se radi drenaža, pa se kocke ponovo stavljaju, s tim da je gore „ravna" strana, uz napore izvođača radova da dobro utabaju kocke, kako se opet ne bi raspale kada krene saobraćaj.

Ali gradskim vlastima kao da nije bilo dovoljno što je od polovine septembra ponovo počela agonija građana koji su vezani za centar usled, slobodno možemo reći, debakla sa kockama. Odjednom su krenule raznorazne manifestacije, pa se maltene svakog vikenda zatvaraju za saobraćaj ulica Kralja Milana i Terazije. Poneke od njih su „tradicionalne", kao što je promocija kadeta Vojske Srbije, pa čak i „gej parada"; to bi se i dalo razumeti. Ono što ne možemo razumeti je poklapanje tih događaja, pa je vojna promocija blokirala centar dva dana, da bi „parada" usledila dan posle; tako je kolaps trajao puna tri dana u kontinuitetu.

To nije bilo sve; gradski oci su dozvoli da bukvalno svako kome padne na pamet zatvara centar za saobraćaj preko vikenda.  Centar je zatvaran dva dana za rolerijadu; usledile su karting trke, ceo centar je bio zatvoren dva dana vikenda. Karting trke, koliko nam je poznato, nikada do sada se nisu održavale u centru grada.

Ovakvo maltretiranje stanovnika (ne samo stanovnika, nego i turista i poslovnih ljudi) prešlo je svaku meru; nema čoveka koji ne gunđa kada prolazi centrom grada. Stoga se mora postaviti pitanje zašto niko u gradskoj upravi ne povede računa o funkcionisanju centra prestonice i makar odloži manifestacije koje nisu stvarno neophodne dok se ne normalizuje život u centru, ako je već došlo do skandala sa kockama na Trgu?

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Milan

    Odlicna kritika sa poslozenim cinjenicama kako treba.