Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma

Ne tražimo izgovore u „krizi“

Vršački Hemofarm je jedan od pet najvećih srpskih izvoznika, a od 2006. godine posluje u okviru STADA grupe, koja je peta na svetskoj rang-listi proizvođača generičkih preparata. Kada je STADA grupa preuzela Hemofarm, doneta je strateška odluka da se otvori jugoistočno evropsko tržište. Kao  privatna kompanija, sa snažnom sopstvenom organizacijom koja je pokrivala upravo ova tržišta, Hemofarm je bio perfektan partner.

Hemofarm ima brojne prednosti u odnosu na druge kompanije, kaže Ronald Zeliger, generalni direktor.

Zašto je STADA grupi Hemofarm bio perfektan partner?
Prva, veoma važna prednost Hemofarma leži u činjenici da Hemofarm već decenijama proizvodi kvalitetne, efikasne, bezbedne i dostupne lekove. Naša proizvodnja ima sve relevantne evropske i svetske sertifikate o kvalitetu, radimo u skladu sa najmodernijim postupcima proizvodnje i kontrole i neprestano ih razvijamo. Udeo izvoza naših proizvoda iznosi preko 50 odsto i taj podatak govori sam za sebe.
Druga prednost je izvanredna pozicija na tržištu, koja je rasla decenijama, partnerski odnos i izgrađeno poverenja sa pacijentima, doktorima, bolnicama, apotekarima i državnim institucijama. To nije nešto što se može napraviti preko noći, već proces koji se konstantno razvija. Kao rezultat takvog pristupa, danas je svaki treći lek u Srbiji proizveden upravo u Hemofarmu.
Osim toga, iskorak Hemofarma u odnosu na druge kompanije predstavlja i proizvodnja jednog leka u više formi i doza, kao i kontinuirani rad našeg sektora Istraživanja i razvoja usmeren na lansiranje inovativnih lekova, tačnije lekova sa dodatnom vrednošću.
Upravo zbog navedenog načina poslovanja, Srbija predstavlja veoma značajno tržište, a Hemofarm veoma važan deo STADA grupe. To potvrđuju i poslednji izveštaji STADA-e AG i Hemofarm je ponosan na svoje rezultate.

Kako se kontroliše kvalitet i poštovanje evropskih GMP smernica?  
Hemofarm se poslednjih godina konstantno nalazi među Top 5 izvoznih srpskih preduzeća. U 2013. godini smo na inostrana tržišta plasirali proizvode u vrednosti od 157,8 miliona evra. Istovremeno, farmaceutska industrija je sektor sa najstrožim i najčešćim kontrolama kvaliteta. Konkretno, Hemofarm u svojim pogonima ima veoma česte inspekcije domaćih  ili ovlašćenih autoriteta iz Nemačke, Francuske, Australije, Rusije, Kine itd. Oni inspekciju vrše nezavisno i prema internacionalnim standardima i time obezbeđuju maksimalna merila. Hemofarm u tim oblastima  redovno ima odlične rezultate kao potvrdu kvaliteta proizvoda.

Da li to znači da naši domaći standardi drže korak sa evropskim?
Svakako da znači. Kao što sam rekao, upravo poštovanjem svih domaćih i međunarodnih smernica obezbeđujemo maksimalnu bezbednost u proizvodnji farmaceutskih proizvoda. Srpska merila su dobra, ali bih uvek prednost dao proizvodima iz proizvodnih pogona sa više sertifikata, jer je ono što je dvostruko i trostruko provereno, ipak sigurnije. I za izvoz su obavezni sertifikati o kvalitetu određenih zemalja, odakle su i kupci. Sertifikat o usklađenosti sa „Dobrom proizvođačkom praksom" (GMP), izdat od strane autoriteta iz EU, daje mogućnost izlaska na tržište EU i drugih evropskih zemalja. Pored toga, evropski standardi su model prema kome se definišu propisi u proizvodnji lekova na svetskom nivou, te stoga posedovanje evropskog GMP sertifikata ima posebnu težinu prepoznatu od strane velikog broja zemalja.

Sada čekate sertifikat australijske agencije za lekove? Šta to znači za građane Srbije, potrošače lekova? Da li ćete zbog toga morati više da investirate u opremu za kontrolu kvaliteta i saradnike koji rade u laboratoriji?
Sticanje australijskog sertifikata biće dodatni pokazatelj i potvrda kvaliteta Hemofarmovih proizvoda, ali neće imati eksplicitne efekte na investicije. One se vrše proaktivno i nezavisno od toga. Hemofarm svake godine investira milione evra u modernizaciju i proširenje proizvodnje.


Nastavak teksta možete pročitati u sedmom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara